Pluimveehouderij

Achtergrond

Nieuwe verdenkingen pluimveeziekten

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) verdenkt twee nieuwe pluimveebedrijven van een besmetting met infectieuze coryza, oftewel acute snot.

Ook is er waarschijnlijk een nieuw geval van salmonella gallinarum. In alle drie de gevallen gaat het om bedrijven in de Gelderse Vallei.

In deze regio zijn sinds de zomer verschillende besmettingen met infectieuze coryza vastgesteld. In totaal zijn er tien bevestigde gevallen, waarvan twee buiten de Gelderse Vallei, naast de twee nieuwe verdenkingen. Vorige week werd bekend dat ook de bacterie salmonella gallinarum op het moment meer problemen veroorzaakt in het gebied dan gebruikelijk. Naast de verdenking zijn er vijf vastgestelde besmettingen in de regio en één in Zuid-Nederland.

Voor beide ziektes heeft de GD dezelfde maatregelen aan pluimveehouders geadviseerd. Hoewel er ze niet verplicht zijn, is het advies om uitloophennen tijdelijk binnen te houden en extra hygiënisch te werken.

Volgens pluimveedierenarts Teun Fabri van de GD zal er voor de pluimveehouderij in de Gelderse Vallei mogelijk een apart entschema komen tegen de ziekten coryza, salmonella gallinarum en mogelijk ook vlekziekte. Dit zou echter alleen gebeuren als blijkt dat de heersende ziekten met de huidige hygiënemaatregelen niet beheersbaar zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.