Pluimveehouderij

Achtergrond

Netten voor topoogst druiven

Wijnboer Jules Nijst uit het Limburgse Ulestraten hangt netten in de wijngaard.

”De druiven zijn rijp, waardoor ze ook aantrekkelijk zijn voor vogels. Vandaar dat we nu netten ophangen”, zegt Nijst. De Limburger is zeer te spreken over de kwaliteit. ”Het suikergehalte is hoog. Het alcoholpercentage van de Pinot Gris kwam op 13 procent, dat betekent dat er niet alleen veel suiker in de druiven zit, dit is ook een graadmeter voor de smaakstoffen. Ik verwacht een geconcentreerde wijn met een lange afdronk en een intensieve smaak.” Foto Twan Wiermans

Een medewerker van het pluimveemuseum in Barneveld laat bezoekers zien wat er allemaal te zien is aan een open gebroken ei. In het kader van de Wereldeierdag waren er in Barneveld, het eierdorp van Nederland, allerlei activiteiten. Er was onder meer een lampionoptocht en wedstrijden eiergooien. Ook het eierpakstation Eicom hield open huis. Een speciale commissie organiseerde de activiteiten. Foto Vidiphoto

Een medewerkster van maatschap Meinardi in het Groningse Noordbroek plukt aardbeien voor het Exquise-label van The Greenery. Het label vereist strenge kwaliteitsnormen voor de aardbeien wat betreft uniformiteit en kleur. De Elsanta-aardbeien gaan in zwarte doosjes en is hoofdzakelijk bestemd voor de export. Meinardi dankt de goede kwaliteit aardbeien aan een goede bestuiving door het zonnige weer. ”De bijen zijn actief geweest en dat zie je terug in de kwaliteit,” aldus Huib Meinardi. Foto Koos van der Spek

Een medewerker van Siebe Ponne zet stro uit het Groningse depot in Noordbroek van de ene wagen op een andere wagen. In totaal worden er zo twaalf vrachten stro van 75 tot 80 grote balen geladen. Deze gaan naar Noord-Holland. Daar gebruiken bollentelers het stro om verstuiven van het zand en insleep van ziekten te voorkomen. Het stro beschermt de bollen bovendien tegen de vorst .”In totaal gaat er ongeveer 30.000 ton stro vanuit Groningen naar Noord-Holland. De piek ligt in november”, zegt Ponne. Foto Koos van de Spek

Wijnbouwer Peter Pelzer uit het Zuid-Limburgse Eys-Wittem schept kweeperen in een maalmachine. Tijdens het maalproces valt de kweepeer uiteen in een vloeistof. Na vergisting en stoken blijft er een kweepeer brandewijn over. De wijn gecombineerd met gedestilleerd water levert een brandewijn op met 40 procent alcohol. Samengevoegd met kweeperensap krijgt de vloeistof de naam kweeperenlikeur. Hoewel de naam het wel doet vermoeden is een kweepeer geen peer.Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.