Pluimveehouderij

Achtergrond

Meer salmonella door welzijn vleeskuikens

De Europese welzijnsregels zorgen voor meer salmonella Java-uitbraken bij vleeskuikens. Daarvoor waarschuwde directeur Peter Poortinga van pluimveevleesbedrijf Plukon vandaag op de vergadering van de sectorcommissie Pluimveevlees van het Productschap Pluimvee en Eieren.
De EU-regels voor het welzijn van vleeskuikens gaan per 1 juli volgend jaar in. Vleeskuikenhouders mogen daardoor zonder extra welzijnsmaatregelen maximaal 39 kilo vleeskuikens per vierkante meter houden. Met welzijnsaanpassingen mogen zij maximaal 42 kilo vleeskuikens per vierkante meter.
Door de strengere Europese regels zullen veel vleskuikenhouders een deel van hun dieren vervroegd moeten uitladen. Dat leidt tot meer transportbewegingen van vleeskuikens. Salmonella Java is zeer lastig te bestrijden en maakt inmiddels ongeveer de helft van alle Salmonella-besmettingen op pluimveevlees uit. Vleeskuikenshouders zijn verplicht om een besmetting met salmonella Java binnen 24 uur na de ontdekking te melden aan het Productschap Pluimvee en Eieren. In de praktijk gebeurt dit volgens sommige PPE-bestuurders niet altijd. Als vangploegen bij het laden van vleeskuikens niet op de hoogte zijn van een besmetting met salmonella Java, kunnen zij de bacterie gemakkelijker verplaatsen naar een ander vleeskuikenbedrijf. "De bestrijding van Salmonella Java is mogelijk. Plukon krijgt al zijn vleeskuikenbedrijven vrij van Salmonella Java als de vleeskuikenhouder meewerkt", zegt Portinga.

Of registreer je om te kunnen reageren.