Pluimveehouderij

Achtergrond 310 x bekeken

Gelderse fruitteler oogst Jonagold voor lange bewaring

Fruitteler Nico van Olst uit het Gelderse Ressen schikt zijn Jonagold-appels die in één van zijn dertien koelcellen worden opgeslagen.

De oogst van Jonagold is nagenoeg afgerond. "De kwaliteit en opbrengst is goed," vertelt de teler. Van Olst heeft zijn 15 hectare appels en peren voornamelijk geoogst voor de lange bewaring. De komende weken verwacht hij dat de druk op de appelmarkt afneemt. "Dan ga ik bekijken of ik wat appels ga afzetten." Door oude appelvoorraden en veel importfruit zijn de prijzen momenteel erg laag. De teler heeft een koelcapaciteit van 1 miljoen kilo appels. Vanwege de grote opslag verhuurt hij koelruimte aan collegatelers. Zijn clubras Rubens moet hij centraal koelen bij veiling Fruitmasters. Foto VidiPhoto

Al 25 jaar haalt melkveehouder Jan Veenstra uit het Groningse Doezum er extra inkomsten uit. Voor zichzelf en 40 collegaboeren hekkelt hij de sloten. Voor 1 november moeten de sloten schoon zijn, volgens een verordening van het waterschap. "Ik werk er ongeveer 350 uur aan in de herfst", vertelt Veenstra. "In die tijd doe ik ongeveer 13 kilometer sloot. Het is een mooie bijverdienste. De eerste jaren heb ik het voor een loonbedrijf gedaan, maar sinds dat bedrijf naar Denemarken is vertrokken, doe ik het voor mezelf." Foto Roelof Stroetinga

Koe Hilda van Lambert en Ingrid Smits heeft alle productierecords van Nederland overtroffen. De veertienjarige Sunny Boy-dochter heeft in 3.893 dagen een productie van 182.716 kilo melk geleverd. Niet alleen dat is een bijzondere hoeveelheid, ook de totale kilo’s vet en eiwit zijn met ruim 15.000 kilo recordhoog. Foto Jan Sibon

Pluimveehouders zullen extra hygiënisch moeten werken. Foto Henk Riswick

Bezoekers bekijken de proefvelden van het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving op de proefboerderij in Valthermond. Daar doet PPO-WUR onderzoek naar gewassen die geschikt zijn voor vergisting voor de productie van biogas. Het onderzoek concentreert zich op mais. Maar het proefbedrijf bekijkt ook andere gewassen, zegt onderzoeker Klaas Wijnholds. "We hebben hier een klein stukje aardperen staan, maar het nadeel van dit gewas is dat het winterhard is, waardoor het jaar erop opslag kan ontstaan." Foto Harry Tielman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.