Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

GD: legbedrijven besmet met salmonella gallinarum

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft in het derde kwartaal van 2009 zes besmettingen met salmonella gallinarum vastgesteld.

Normaal gesproken komt deze bacterie slechts enkele keren per jaar voor. In alle gevallen gaat het om legbedrijven. Vijf van de zes bedrijven liggen in een straal van enkele kilometers van elkaar in de Gelderse Vallei, het zesde bedrijf bevindt zich in Zuid-Nederland.

De GD werkt op dit moment aan een indammingsstrategie die lijkt op de maatregelen na de recente uitbraak van acute snot, eveneens in de Gelderse Vallei. "Het gaat daarmee ook om vrijwillige maatregelen, zoals het binnenhouden van hennen", legt dierenarts Teun Fabri uit.

Niet alle kippen die met salmonella gallinarum zijn besmet worden ziek. "Ze worden of ernstig ziek of blijven helemaal gezond. Zieke kippen vertonen een algemeen ziektebeeld, dat leidt tot sterfte doordat de bacterie zich via het bloed door het lichaam verspreidt."

In de Gelderse Vallei en Zuid-Nederland was al onrust ontstaan door acute snot. Hiervan zijn sinds maandag geen nieuwe besmettingen vastgesteld, meldt Fabri. "Dat is positief, maar we moeten zeker alert blijven."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Chris Moeder

  Bacteriële risico´s worden heel sterk afgebouwd door het gepatenteerde microbiële schoonmaaksysteem van Chrisal N.V. (zie FILMPJES op www.chrisal.be, onder Animal Housing).
  Veel kippen- en varkensbedrijven gebruiken na korte tijd reeds geen of veel minder antibiotica. Echt iets dat minister Verburg kan gebruiken om haar beleid te kunnen realiseren! Of voor boeren die er echt iets willen aan doen.

 • no-profile-image

  johan

  Dat is weer de schult van wakkerdier en de andere dieren activisten. Hadden ze van de boerderij weggebleven in plaats van de boer op stang te jagen dat hij de kippen in los huizing moest veranderen dan konden ze gewoon en gezond in legbatterijen gehouden worden waar de salmonella ziekte niet voorkomt.

Of registreer je om te kunnen reageren.