Pluimveehouderij

Achtergrond 611 x bekeken

Erosieverordening hindert aardappeloogst

Akkerbouwer Roger van Hoven in Cadier en Keer liet vandaag aan een delegatie van de LLTB, het waterschap en de provincie Limburg zien welke gevolgen de erosieverordening heeft voor de aardappelteelt.

"Het perceel dat op wintervoor is geploegd kan ik rooien. Op het perceel waar een niet-kerende grondbewerking is uitgevoerd is rooien onmogelijk door de kluiten." Foto Twan Wiermans

De Tweede Kamer blijft tegen gedwongen ontpoldering. Volgens CDA, VVD, SGP en SP is natuurherstel in de Westerschelde weliswaar noodzakelijk, maar moet dit buitendijks worden gerealiseerd, zo bleek vandaag tijdens een debat. Foto ANP

Shovelchauffeur Douwe Sietsma wacht op zijn collega die een lading gehakselde mais op de kuilbult lost. Het is deze dagen topdrukte voor de mensen van loonwerkbedrijf Sjoerd Nauta in het Friese Grouw. De werkzaamheden gaan van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat door. De omstandigheden voor het oogsten van de mais zijn volgens Sjoerd Nauta prima. "Vorig jaar hadden we veel last van het natte weer, maar dit jaar gaat het tot nu toe goed." Het loonbedrijf denkt nog zo’n vier weken voor het oogsten van mais nodig te hebben. Foto Alex de Haan

Loonwerker Wim de Vries uit het Friese Hallum perst bonenstro tot balen. De erwten van akkerbouwer Dorenbosch uit Nij Altoena zijn er voor de tijd uitgedorst. "Dit is de enige akkerbouwer in de omgeving die tuinbonen verbouwt", zegt De Vries. "In totaal hebben we ongeveer 9 hectare bonenstro geperst. Dat leverde vijftig tot zestig balen op." De balen gaan naar veeboeren. "Na het persen nam een geitenhouder meteen de balen mee", zegt De Vries. Voordat het stro geperst wordt moet het eerst een tijdje op de akker gelegen hebben. "Het moet mooi droog zijn voor we kunnen persen. Dat was hier het geval." Foto Roelof Stroetinga

Chauffeur Ad van der Glind (voorgrond) van pluimveeverwerker Storteboom kijkt toe hoe shovelchauffeur Anne Zuidema vleeskuikens overlaadt. Anne Zuidema, werkzaam voor pluimveevangbedrijf Veenstra uit Harkema, werd te hulp geroepen nadat de trailer van Van der Glind vlak na vertrek van pluimveebedrijf Atsma in Wommels pech kreeg. De stuurinrichting van de trailer ging kapot, waardoor de vrachtwagencombinatie niet verder kon. De kuikens zijn met de andere vrachtwagen netjes afgeleverd bij Storteboom in Putten. Foto Jaring Rispens

Een medewerker van fruitbedrijf Knip plukt Jonagold Red Prince-appelen van een perceel in Middenbeemster. De bomen hangen vol, zegt Clazien Knip, daardoor duurde het langer eer de appels afkleurden. Verder verloopt de pluk buitengewoon voorspoedig door de droge periode van de laatste weken. De rode mutant van Jonagold is het laatste ras in de pluk. "Eind volgende week verwachten we klaar te zijn." Het fruitteeltbedrijf bewaart het fruit in eigen koelcellen en is geen lid van een afzetorganisatie. Knip huurt Pools personeel via een uitzendbureau en werkt met een aantal plaatselijke vaste plukkers. Naast de Jonagold Red Prince teelt Knip Elstar-appelen en Conférence-peren. De familie besloot geen nieuwe rassen te planten, omdat het niet gelooft dat er ruimte op de markt is voor nieuwe rassen. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.