Pluimveehouderij

Achtergrond

Zodenbemester staat klaar voor nieuw uitrijdseizoen

Eduard van de Beld van mechanisatiebedrijf VOF Van der Scheer uit Veessen stelt een nieuwe zodenbemester af.

Het betreft de Eurojet 3500, volgens Van de Beld vooral geliefd vanwege het sterke frame. "De oude bemester was niet kapot, maar wel aan vervanging toe", aldus Van de Beld. "We hebben hem schoongemaakt en doorverkocht". De nieuwe bemester kan met een werkbreedte van 7,70 meter een groot bereik aan, en is afgeleverd bij loonbedrijf Pannekoek in Nijbroek. Vanaf 1 februari mag de bemester worden ingezet. Foto Ruben Meijerink

Een medewerker van HempFlax in Oude Pekela pakt de balen van de band waar strooisel in zit dat is gemaakt van de houtkernen uit hennep. HempFlax houdt morgen open dag, zegt adjunct-directeur Mark Reinders. "We hebben alle akkerbouwers in een straal van 50 kilometer rond Oude Pekela uitgenodigd. We laten de machinelijnen zien waarmee we hennep verwerken. De loonwerker toont de oogstmachine. Het duo Lucas en Gea Hulshof komt zingen. Die wonen vlakbij de fabriek." Foto Koos van der Spek

Geiten bewonderen bezoekers en andersom in de nieuwe geitenstal van de familie De Witte in het Overijsselse Schalkhaar. De stal is gebouwd op de groei. In totaal kunnen er 950 melkgeiten in worden gehouden. De familie De Witte begint echter voorzichtig aan. Voorlopig worden er 550 geiten in gehouden. In het bedrijf is veel geautomatiseerd, met een automatisch voerhek en automatische opdrijfhek. Foto Robin Britstra

Bouwvakkers bevestigen isolatiemateriaal op het dak van de nieuwe pluimveestal van de maatschap Kroondijk-Hoekstra. Kees en Janneke Kroondijk kochten twee jaar geleden het pluimveebedrijf met 30.000 vleeskuikens in de Friese plaats Witmarsum. "Mijn ouders hebben ook vleeskuikens, maar zij zijn nog jong en ik heb bovendien ook broers. We konden dat bedrijf dus niet zomaar overnemen, vandaar dat we voor onszelf zijn begonnen", vertelt Janneke. Na twee jaar is het tijd voor een uitbreiding. De nieuwe stal moet eind maart klaar zijn en biedt plaats aan 50.000 vleeskuikens. Voor de ondernemers is het dus meer dan een verdubbeling in aantal.

Jaap Tempel van AB bedrijfsverzorging brengt samen met melkveehouder Warner van der Schot een koudmerk aan. Met vloeibare stikstof wordt een nummer op de kont gezet, de onderliggende pigmentcellen gaan dood en de haren worden wit. Van der Schot melkt met automatische koeherkenning. Toch vindt hij koudmerken onmisbaar. "Soms stapt er toch een droogstaande koe in de melkstal of één die penicilline heeft gehad. Dan voorkomt dit veel vergissingen." Het koudmerken is nog tot medio 2011 toegestaan. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.