Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Week 5: ramsj dreigt voor kuikenfilet

Van €5,98 voor €3,99. Met deze actieprijs heeft C1000 deze week veel kipfilet weten af te zetten. Lidl doet er nog een schepje bovenop en verkoopt filet voor €3,50 per kilo. De extra omzet die dit genereert is natuurlijk mooi, maar schiet de sector wat op met dit soort extreme acties? Ten eerste kun je je afvragen of een dergelijke afwaardering van het product filet niet te ver gaat, ook met het oog op imago. Het dreigt te verworden tot een ramsjproduct. Ten tweede hebben veel consumenten, die gewoonlijk een pondje kopen, nu een paar kilo ingeslagen en ingevroren. Ze laten zich de komende week of weken niet meer zien waardoor de afzet dan waarschijnlijk weer stroperiger zal verlopen.

VK betaalt weinig voor kuikenfilet

Niet zozeer de afzet van kuikenfilet, maar vooral de prijsvorming blijft dus problematisch. Dat geldt ook bij export van kuikenfilet. Zo is er vanuit het Verenigd Koninkrijk wel vraag, maar kan of wil men hier niet de prijs betalen. De economische crisis en de waarde van het pond overheersen deze belangrijke afzetmarkt. Vooral de zware borstkappen zijn nog altijd lastig te vermarkten. Het zijn vooral kuikengewichten van 2.200 tot 2.300 gram die gewild zijn.

Kuikenbouten slepen sector de winter door

De afzet en prijsvorming bij de kuikenbouten daarentegen loopt heel behoorlijk. Er is voldoende vraag, ook voor export. De prijzen bewegen zich tussen de €1,20 en €1,30. Dit wordt door de ene slachter goed genoemd, terwijl de ander vindt dat ze bij de huidige levend prijzen wel 10 cent meer zouden mogen opbrengen. Naar verluidt is er echter weerstand op de prijs, dus een hogere prijs zit er momenteel niet in. Blijft onverlet dat kuikenbouten het prima blijven doen en daarmee de sector de winter doorslepen.

Basiscontractprijs, Pluimveebeurs Barneveld

De prijzen voor gecontracteerde kuikens blijven komende week onveranderd, de basiscontractprijs voor week 6 is vastgesteld op €0,71. Pluimveebeurs Barneveld verhoogde de prijs van de niet-contractgebonden lichte kuikens voor komende week met een cent tot €0,84-0,86. De Barneveldse vrije prijs voor zware kuikens blijft staan op €0,83-0,85.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  kipfilet

  te schraal voor woorden die filet prijzen .
  maar iedereen doet er aan mee .
  het voer moet goedkoper dan de kip en dan de rest ander gaan we allemaal naar de haaien in deze industrie .
  Laat mevrouw kroes met haar europesche toezichts bril eens naar die voer prijs afspraken kijken !!!
  voerbedrijven pure mafia

Of registreer je om te kunnen reageren.