Pluimveehouderij

Achtergrond

Kip van top tot teen bekeken tijdens Kleindieren Expo

Twee keurmeesters bekijken een kip tijdens de Kleindieren Expo in Utrechtse veemarkthallen.

Samen overleggen ze over verschillende punten van de kip. De Expo begon vandaag en duurt nog tot morgen. Vandaag werden ruim 7.000 dieren gekeurd, waaronder 4.000 konijnen, 1.500 kippen en 500 sierkippen. In zeven categoriën worden de mooiste dieren gekozen. Jan Kamps, voorzitter van de Expo is tevreden over de eerste dag. "We hebben behoorlijk wat bezoek gehad. Vrijdag verwachten we vooral veel schoolkinderen die een rondleiding krijgen en uitleg over de tentoonstelling. Zaterdag is de topdag, dan verwachten we tussen de 5.000 en 6.000 bezoekers." De Expo is de grootste konijnen- en knaagdierententoonstelling van Nederland. Foto VidiPhoto

Melkveehouder Jentje Greijdanus uit het Friese Akkrum verwerkt het koolzaadstro voor het komende jaar. Greijdanus haalt de pakken uit elkaar en blaast het stro in een opslagplaats in de schuur. De melkveehouder heeft 42 pakken met een totaal gewicht 12 ton te verwerken. Het stro gebruikt hij als strooisel in de ligboxenstal van zijn 45 melkkoeien. "Met deze hoeveelheid kan ik een jaar vooruit. Koolzaadstro neemt meer vocht op dan gewoon stro. Daardoor gaat het langer mee." Foto Alex de Haan

Griekse boeren blokkeren de toegang tot de belangrijkste luchthaven van Kreta. Boeren in heel Griekenland protesteren tegen het landbouwbeleid van de regering. Het beleid zou erop gericht zijn niet de boeren te ondersteunen, maar juist partijen die aan boeren verdienen. Daar komt bij dat Griekse boeren voor de tweede keer in vijf jaar tijd de prijzen totaal hebben zien instorten. Foto ANP

Een nieuwe stal verrijst op het land van Maurice Scheepers. De 65 Holstein-koeien van de melkveehouder uit het Limburgse Valkenburg staan normaal zoveel mogelijk in de wei, maar zullen in hun nieuwe onderkomen binnen blijven. In de nieuwe stal komt een Senior-melkrobot te staan. Dat zal Scheepers een hoop extra tijd opleveren, zo hoopt hij. De melkveehouder wil zijn bedrijf uitbreiden naar 120 koeien. Het beton voor de fundering van het gebouw is nu gestort, vertelt Scheepers. "Hoe hard het vlot, dat ligt aan het weer", zegt de Limburger. "Dus wanneer het af is, kan ik nog niet precies vertellen." Hij gaat ervan uit dat de koeien deze zomer zeker in de nieuwe stal kunnen. Foto Twan Wiermans

Akkerbouwer Sjaak van ’t Westeinde laadt een vrachtwagen met tarwe. Het is de eerste vracht tarwe die de akkerbouwer uit het Groningse Nieuwolda dit seizoen aflevert. Van ‘t Westeinde teelt ongeveer 70 hectare wintertarwe. "Vorig jaar heb ik zo’n 600 ton geoogst, een goede kilo-opbrengst. Dat heb ik allemaal in de schuur opgeslagen. Maar de tarweprijs valt tegen", zegt hij. "Vlak na de oogst kon ik meer krijgen voor de tarwe dan nu. Toch heb ik afgelopen herfst weer zo’n 70 hectare wintertarwe gezaaid. In de herfst was niet in te schatten hoe de prijs zich verder zou gaan ontwikkelen. Daar kun je dan lastig op inspelen. De akkerbouwer verbouwt verder nog suikerbieten, poot- en tafelaardappelen." Foto Koos van der Spek

Een onderzoeker van Proeftuin Zwaagdijk legt scholieren van het Clusius college uit Alkmaar uit hoe onderzoek naar rassen glasgroente verloopt. De scholieren bezochten de proeftuin tijdens de Get Green-dag, een open dag om scholieren te interesseren in werken in de glastuinbouw of onderzoek. Scholieren en studenten ontmoetten via 'speed dates' werknemers uit deze sector. Foto Wick Natzijl

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.