Pluimveehouderij

Achtergrond 356 x bekeken

Forse besparing met ondergrondse leiding van 47 kilometer

Medewerkers van bouwbedrijf Van Laar uit Barneveld werken hard door om de vleeskuikenmoederdierenstal van Jan Veldhuizen in Kootwijkerbroek op tijd klaar te hebben.

Veldhuizen wil dat eind februari de eerste dieren de nieuwe stal in kunnen. De stal is voorzien van een zogenoemde grondwisselaar, waarmee de lucht die de stal inkomt eerst wordt gekoeld (in de zomer) of opgewarmd (in de winter). Veldhuizen heeft 47 kilometer leiding drie tot vier meter onder de grond gelegd om gebruik te maken van de constante grondtemperatuur. De grondwisselaar levert een forse energiebesparing op. De investering onder de grond maakt het ook mogelijk te besparen op de capaciteit van de luchtwasser. Foto Sjef Prins

Een jonge bezoeker van de Duitse landbouwbeurs Grüne Woche kijkt gebiologeerd naar een aantal kuikens die in de veehallen tentoongesteld worden. Op dit deel van de beurs zijn allerlei dieren en demonstraties met dieren te zien. De Grüne Woche is één van de grootste landbouwbeurzen van de wereld en belangrijk voor veel Nederlandse bedrijven. Deze zijn dan ook ruim vertegenwoordigd in Berlijn. Foto Thomas Machowina

Akkerbouwer Jan de Weerd voorziet de opschepmachine, die door zoon IJsbrand wordt bediend, van uien. Op de achtergrond sorteert Bonne de Boer, de 78-jarige schoonvader van De Weerd, de uien voordat ze de vrachtwagen ingaan. De Groningse uienteler heeft zijn 370 ton uien in een keer verkocht. "Het was alles of niets", zegt De Weerd. "De prijs is met 5 cent per kilo, tegen een kostprijs van 8 cent, nog steeds niet goed. Toch hebben we de knoop doorgehakt. De export is nog nooit zo goed geweest, maar toch nog onvoldoende." De Weerd wilde voor zichzelf poolen en de uien in delen verkopen, maar hij kreeg dit alles-of-niets-aanbod en kocht zo het risico van een prijsdaling af. Foto Jan Bouwman

Een Grüne Woche zonder Frau Antje en kaas is bijna even ondenkbaar als een Grüne Woche zonder bier en braadworst. Ook Nederland hoort er bij als vast partnerland. Daarom waren de Duitse landbouwminister Ilse Aigner in Beiers kostuum en haar Nederlandse collega Gerda Verburg ook best bereid om Frau Antje te helpen bij het klein maken van een Gouds
Pikantje. Foto DPA

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.