Pluimveehouderij

Achtergrond 508 x bekeken

Prijs én kwaliteit bepalen aantrekkelijkheid tarwe in vleeskuikenrantsoen

Het opnemen van hele tarwe in het vleeskuikenrantsoen is weer interessant bij de huidige tarweprijs. Wel moet de tarwe van goede kwaliteit vanwege strooiselkwaliteit en technische prestaties.

Tarwe bevat zogenoemde NSP’s die de viscositeit (stroperigheid) van de darminhoud kunnen verhogen. Dit heeft een negatief effect op de vertering van voedingsstoffen en leidt tot nattere mest en tegenvallende resultaten.
Tarwe van de nieuwe oogst heeft meer kans op een hogere viscositeit dan oudere tarwe. Vleeskuikenhouders die zelf nieuwe oogst tarwe aan het vleeskuikenvoer willen toevoegen, doen er goed aan om de tarwe minimaal 4 tot 6 weken te laten ‘besterven’ en eventueel te mengen met oudere tarwe. Hierdoor wordt het risico op een hoge viscositeit enigszins verminderd.

Wie meer inzicht wil hebben in de kwaliteit van de tarwe die wordt bijgevoerd, kan deze ook laten onderzoeken op een laboratorium. Mengvoerbedrijf ForFarmers bijvoorbeeld biedt zijn klanten de mogelijkheid de tarwe tegen een gereduceerd tarief te laten analyseren op vocht, zetmeel, ruw eiwit en viscositeit. Op basis van de uitslag kan worden bepaald hoe de betrokken partij tarwe het beste kan worden verwerkt.
,,Bij de huidige voer- en tarweprijzen is het in ieder geval interessant om aanvullende voeders te verstrekken en los tarwe bij te voegen,’’ volgens Bianca Reindsen, productmanager pluimveehouderij bij ForFarmers. Het is hierbij echter van belang dat de kwaliteit van de tarwe goed is en dat het juiste inmengingpercentage wordt gehanteerd, passend bij het kernvoer. Wanneer er meer den 50% tarwe wordt bijgevoegd, wordt de voersamenstelling erg eenzijdig en bepaalt de kwaliteit van de bijgevoegde tarwe voor een nog groter deel de technische resultaten. ForFarmers levert kernvoeders waarbij verschillende inmengingpercentages mogelijk zijn, tot maximaal 50% tarwe. Afhankelijk van de prijs van de tarwe, kan de pluimveehouder zelf de juiste voerstrategie bepalen.

Foto

Wim Wisman

Of registreer je om te kunnen reageren.