Pluimveehouderij

Achtergrond 353 x bekeken 5 reacties

Nieuw en diervriendelijker: Scharrelei Plus

Scharrelei Plus is de naam van een nieuw scharrelei dat sinds 11 september in de schappen ligt van Super de Boer. Het is de dag ervoor bij pluimveehouder Geurt van Manen in Randwijk (Gld.) geïntroduceerd.

De supermarktketen ontwikkelde het nieuwe scharrelei samen met de Dierbescherming dat er zijn Beter Leven-keurmerk aan toekende.

Het Scharrelei Plus krijgt van de Dierenbescherming één ster omdat de leghennen een overdekte uitloop die is bedekt met stro waar de dieren water, voer en maagkiezel krijgen en afleidingsmateriaal in de vorm krab-stenen. De grootte van de uitloop bedraagt tenminste 20 prpcent van het staloppervlak. De bezetting in de uitloop is nu 8,5 hennen per vierkante meter. Maar die kan op termijn worden teruggebracht naar 7 per vierkante meter, afhankelijk van acceptatie door de markt, aldus eierhandel Kwetters in Veen (Gld.), die het houderijsysteem mede heeft opgezet. Vooralsnog drie pluimveehouders gaan de Scharrelei Plus-eieren produceren. De eieren kosten de consument volgens de Dierenbescherming ongeveer tweetiende eurocent meer dan gewone scharreleieren. Welke plus de drie pluimveehouders op de prijs voor gangbare scharreleieren, wil de eierhandel niet zeggen.

Super de Boer had al dit soort scharreleieren onder de naam Scharrelpluseieren, zonder keurmerk van de Dierenbescherming.
De Dierenbescherming heeft een driesterrensysteem ontwikkeld voor producten die zich duidelijk onderscheiden op gebied van diervriendelijkheid. De organisatie wil ermee diervriendelijke voeding zichtbaarder maken en de keuze voor consumenten vergroten. Producenten die meer rekening houden met welzijn dan gangbaar krijgen één ster (zoals ook het Volwaard-kuiken). Gangbare scharreleieren zijn volgens de dierenbeschermingsorganisatie niet diervriendelijk genoeg.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kip

  " Gangbare scharreleieren zijn volgens de dierenbeschermingsorganisatie niet diervriendelijk genoeg."

  Die lui weten ook niet van ophouden. Straks de kooien eruit, wat zal er dan volgen?? Willen ze dan ook de traditionele scharrel verbieden?? Ze beginnen nu echt door te draaien!

 • no-profile-image

  kip

  Scharreleieren zijn bulkproduct geworden.
  We zullen moeten blijven vernieuwen. Liever 1 kip in je tuin dan de dierenbescherming in de keuken.

 • no-profile-image

  Nietje

  Ik zie in de schappen van de winkels door de bomen het bos niet meer.
  Het ene keurmerk is beter dan het andere. Kost me meer tijd om boodschappen te doen..... blij dat ik zelf gewoon even naar achter kan lopen!!

 • no-profile-image

  Stichting Lekker ei

  Is een ei heel mooi
  dan komt het uit de kooi
  Wil je echt een lekker ei
  dan komt het uit de legbatterij
  Deze eieren zijn prima dus
  verdienen zeker een dubbele plus
  Jammer dat je ze nergens kopen
  Waardoor we extra gevaar lopen

  Interresseert dit je allemaal geen sier
  Luister dan maar naar Wakker dier.


 • no-profile-image

  Hans de Groot

  Ik heb sinds een jaar een kass,wijn en delicatesse winkel in de binnenstad van Alkmaar. Ik zoek een betrouwbare, diervriendelijke leverancier van scharreleieren in de buurt van Alkmaar.
  Kunt u mij een adres geven?
  Met vriendelijke groet,
  Hans de Groot

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.