Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Mega-pluimveebedrijf onder vuur

Dierenbescherming en Milieudefensie in touw tegen nieuwvestiging van een bedrijf met 1,6 miljoen vleeskuikens en een slachterij.

Met een burgerinitiatief willen de Dierenbescherming en Milieudefensie bereiken dat de provincie Noord-Holland megastallen verbiedt, zoals de provincie Groningen onlangs heeft gedaan.

Als 5.000 kiezers het burgerinitiatief ondersteunen, moeten Provinciale Staten stemmen over het voorstel om megastallen te verbieden.

Aanleiding is de aanvraag van een bedrijf met 1,6 miljoen vleeskuikens en een pluimveeslachterij door NOP-bestuurder (Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders) Erik Weel in Middenmeer. De gemeente verzocht hem zijn bedrijf te verplaatsen vanuit een tuinbouwontwikkelingsgebied naar een locatie waar landbouw de prioriteit heeft.

Milieudefensie ziet bedrijven met meer dan 250.000 vleeskuikens als megabedrijf en ongewenst. NOP-voorzitter Jan Wolleswinkel wil echter niet van ‘megabedrijven’ spreken, maar van ‘grote’ bedrijven. “Het gaat niet om de grootte van het bedrijf, maar om de manier waarop het in het landschap in te passen is. Een alternatief is om meerdere stallen op meerdere locaties bouwen. Een grote stal op één locatie heeft het voordeel dat makkelijker te investeren is in welzijn en milieu.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  A Wakker Dier

  En half geinformeerd gaat milieudefensie, stadsmensen iets vertellen, die toch niet luisteren en om gezeur te verkomen meteen een handtekenigen zette voor iets, waar ze niet weten waarom ze tekende.

  Typische acties van Wakker Dier,Varken in Nood, Milieudefensie...etc etc

 • no-profile-image

  freek

  maar dan later wel zeuren dat die kippen moeten worden getransporteert naar de slachterrij

Of registreer je om te kunnen reageren.