Pluimveehouderij

Achtergrond

Week 34: afzet kooi-ei stokt

De situatie op de eiermarkt is wisselend van karakter, zo meldt het productschap. Enerzijds lopen de vraag en de afzet van eieren uit alternatieve huisvesting redelijk door, maar anderzijds is er een probleem bij de afzet van kooi-eieren. De vraag naar eieren uit kooihuisvesting valt sterk tegen en de prijzen van de kooi-eieren zitten duidelijk in de min.

Eiproductenindustrie vraagt weinig

Het huidige marktbeeld in het kooisegment wordt met name veroorzaakt door het ruime aanbod van eieren uit kooihuisvesting en door de sterk tegenvallende vraag van de eiproductenindustrie. De eierverwerkers zitten vol met eieren en de tegenvallende vraag van de eiproductenfabrikanten houdt vermoedelijk regelrecht verband met een eveneens teleurstellende afzet van verwerkte eieren. Mogelijk dat de eiproductenindustrie zich toch enigszins verkeken heeft op de afzetmogelijkheden en daarom vooral eerst bestaande voorraden eieren wil ruimen.

Afzet naar Franse eierverwerkers stokt

De tegenvallende afzet van kooi-eieren aan de eiproductenindustrie houdt mogelijk toch nog verband met de lopende vakantie in binnen- en buitenland. Een aantal pakstations is bijvoorbeeld redelijk actief met de afzet van kooi-eieren bedoeld voor de Franse eiproductenindustrie en doordat de vakantie Frankrijk wat later is begonnen dan in enkele andere West Europese landen, stokt de afzet van eieren naar de Franse eiproductenindustrie enigszins.

Alternatieve eieren: redelijk, kooi-eieren: tegenvallend

Al met al een wat teleurstellend beeld op de eiermarkt voor het kooisegment, met een stokkende afzet en dalende prijzen, en een redelijk beeld bij de alternatieve eieren, waar men voor het merendeel de prijzen nog weet te handhaven.

(bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.