Pluimveehouderij

Achtergrond 890 x bekeken

Week 33: vraag naar kuikenfilet stijgt

De markt van kuikenvlees blijft wel wat moeizaam ogen, maar er zijn nu ook eindelijk positieve ontwikkelingen merkbaar.

Meer vraag naar kuikenfilet

De afzet van kuikenfilet was de laatste tijd een zorgenkind, maar enkele slachterijen en handelaren melden dat de vraag naar kuikenfilet deze week iets opliep, waarbij de prijzen echter wel bedroevend laag blijven.

Nu volgen hopelijk betere prijzen

Dat de vraag naar kuikenfilet iets oploopt, is in ieder geval positief, want een wending ten positieve voor de kuikenfiletmarkt, zal toch bij een stijgende vraag moeten beginnen, waarna hopelijk oplopende filetprijzen volgen. Voor wat betreft dit laatste is het dus nog niet zover, maar mogelijk dat de filetmarkt wat opleeft, nu veel vakantiegangers weer huiswaarts keren en men de dagelijkse routine weer gaat oppakken.

Retail: acties met kuikenfilet

Op het huiswaarts keren van de vakantiegangers wordt door een aantal retailers al ingespeeld, want Albert Heijn, de super die pretendeert op de kleintjes te letten, start deze week reclame-acties met onder meer kuikenfilet. C1000 zal dan volgende week snel volgen en dat zijn momenten om veel van het beschikbare kuikenfilet weg te werken. Men verdient er dan weliswaar nauwelijks geld mee, maar het geeft op termijn wel weer wat lucht voor het aanbod kuikenfilet.

Eurokoers gunstiger voor exporteurs

Naast deze reclameacties en de terugkerende vakantiegangers, is ook de ontwikkeling van de koers van het Engelse pond en de Amerikaanse dollar een zaak om wat positiever over te denken. Beide koersen worden wat vaster tegenover de euro en dat is voor exporteurs een goede zaak. Het zijn weliswaar maar druppels op een gloeiende plaat, maar alle kleine beetjes helpen de vleeskuikenmarkt nu vooruit en het zijn in ieder geval positieve ontwikkelingen.

Goede afzet product met been

De laatste tijd is al regelmatig bericht dat de producten met been goed weglopen. Dat is nog altijd het geval. Men is over het prijspeil ook zeker niet ontevreden. Dat geldt voor vrijwel alle pootdelen. De prijzen van kuikenbouten liggen op dit moment zo rond de €1,20-€1,25/kg en dat mag toch als een redelijk niveau gezien worden. In vergelijking met 2007 liggen de prijzen van de kuikenbouten tot en met week 32 van 2008 nog net iets hoger.

Aanbod valt mee

Over het aanbod wordt wisselend gedacht. Er zijn enkele handelaren die het aanbod als ruim kwalificeren, maar slachterijen geven aan dat het aanbod best wel meevalt en juist eerder aan de krappe kant is. Hier wordt ook gewezen op het feit dat er in België vanwege een nationale feestdag/gedenkdag deze week een dag minder geslacht wordt en dat heeft toch wel invloed.

Vrije kuikenprijzen hoger, basiscontractprijs gelijk

De vrije kuikenprijzen zijn deze week met €0,04/kg naar boven bijgesteld en dat geeft aan dat het aanbod dus inderdaad niet al te ruim moet zijn. De basiscontractprijs voor volgende week stabiliseerde op €0,765/kg incl btw.

(bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.