Pluimveehouderij

Achtergrond 321 x bekeken

Week 33: eierprijs iets omhoog

De eiermarkt is stabiel met licht oplopende prijzen.

Stijgende interesse retail

De vraag naar en bestellingen van eieren loopt in week 33/2008 wat op. Echt schokkend groot is de vraag nog niet en het betreft vooral een toenemende interesse van de retailers. Het lijkt erop dat de aflopende vakantie in een enkele regio hier de oorzaak van is, want de herbevoorrading komt daar nu wel op gang.

Eiproductenindustrie blijft afwachtend

De eiproductenindustrie is vanwege het warme en vochtige weer van de laatste tijd vooral actief met het verwerken van de eiervoorraden. De vraag naar eieren is er wel, maar de eierverwerkers zijn zeker niet bereid hogere prijzen te betalen, vooral ook omdat ze nog tamelijk veel eieren in huis hebben.

Veel lichte eieren, aanbod zware eieren stokt

De retail lijkt wat meer genegen hogere eierprijzen te betalen, maar de prijstoenames zijn beperkt. Er zijn op dit moment veel lichte eieren beschikbaar, terwijl het aanbod van de zware eieren wat stokt. Dit laatste betreft dan vooral zware scharreleieren en vrije-uitloopeieren, want zware kooi-eieren, die normaliter vooral richting de eiproductenindustrie worden afgezet, zouden wat meer voorhanden zijn.

Redelijke afzet op derde landen

De eierafzet op derde landen loopt redelijk door. Voor de komende periode worden landen buiten de EU mogelijk weer wat interessanter, doordat de koers euro/dollar voor eierexporteurs wat gunstiger wordt.

(bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.