Pluimveehouderij

Achtergrond 195 x bekeken 2 reacties

Week 32: kuikenfilet ‘niet te slijten’

De kuikenvleessector is nog niet door de zure appel heen. Het ziet er echter naar uit dat het dieptepunt is bereikt. Maar afgelopen week was de situatie op de filetmarkt nog onveranderd slecht. De bestellingen zijn ‘bedroevend slecht’ en ‘filet is niet te slijten’, valt te horen uit slachterijkringen. Uitlaatklep zijn in dit geval de vrieshuizen. Daar zijn deze week opnieuw de nodige pallets filet terechtgekomen onder het motto weg is weg. Veelal voor ‘rotprijzen’, zoals iemand plastisch meldde.

Deze zomer komt alle narigheid tegelijk

Over de oorzaken van deze malaise is al het nodige gezegd en geschreven: productiegroei in Duitsland, consumptiedaling in het VK, ongunstige koersverhoudingen, import van goedkope Thaise en Braziliaanse filet, vakantieperiode, dumpen van overschotjes door diverse landen. Doordat deze zomer alles tegelijk komt, raakt het de sector harder dan voorzien. De afzet van andere kuikendelen, met name bouten en vleugels blijft wel goed lopen. Maar ook hierbij is niet altijd aan prijsconcessies te ontkomen.

Beweging ten goede in aantocht

Het dieptepunt lijkt echter bereikt. De mate waarin de markt zich zal beteren is moeilijk in te schatten. Maar de afloop van de eerste vakanties volgende week zullen naar verwachting het begin zijn van een beweging ten goede. Een drastisch prijsherstel zit er echter naar verwachting nog niet in vanwege de volle vrieshuizen.

Een ander lichtpuntje voor vleeskuikenhouders zijn de ontwikkelingen op de voermarkt. De grondstoffenprijzen hebben de neiging wat te dalen. Een voerprijsverlaging van rond een euro per 100 kg zit er in, volgens ingewijden. De vraag is in welke mate voerleveranciers dit zullen doorgeven met oog op afgesloten kuikencontracten.

Basiscontractprijs weer 1 cent omlaag

De basiscontractprijs voor week 33 is vastgesteld op € 0,765 per kilogram, opnieuw een daling met een cent ten opzichte van een week eerder. In vier weken tijd is de BCP met 3,5 eurocent gedaald. Maar ook hier lijkt het laagtepunt voorlopig bereikt. De prijzen voor niet-contractgebonden kuikens op Pluimveebeurs Barneveld voor levering in week 33 stegen met een cent naar 0,79-0,81 euro per kilogram.

Wim Wisman

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk

  Het einde is in zicht.... hebben de slachters er belang bij dat we blijven mesten????

 • no-profile-image

  Westbroek

  @Henk
  Ik denk dat bij de slachterijen weinig te halen valt. Bij de voerfabrieken moet je zijn. Die rekenen hoge voerprijzen terwijl de grondstoffen al dalen. Sowieso te weinig concurrentie tussen de voerfabrieken. Daar moet de nma eens naar kijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.