Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Twee eieren per dag? Prima!

Onderzoek van de universiteit van Surrey ontzenuwt opnieuw de nog steeds niet helemaal verdwenen cholesterolmythe rond eieren.

Het deze week in The European Journal of Nutrition gepubliceerde onderzoek toont aan dat mensen die twee eieren per dag aten bij een caloriebeperkt dieet zowel gewicht verloren als het gehalte bloedcholesterol verlaagden.

Het onderzoeksteam van de universiteit van Surrey liet vrijwilligers met overgewicht die verder gezond waren gedurende twaalf weken twee eieren per dag eten terwijl ze zich hielden aan een caloriebeperkt dieet aanbevolen door de Britse Hartstichting (BHF). Een controlegroep volgde hetzelfde dieet, maar dan zonder eieren te eten.

Beide onderzochte groepen vrijwilligers verloren 3 tot 4 kg gewicht en zagen bovendien hun gehalte aan bloedcholesterol dalen. Vooral het gehalte slechte cholesterol (LDL) daalde. Het gunstige effect deed zich dus zowel voor bij de groep die helemaal geen eieren meer at als bij de éiergroep. En dat terwijl de eiereters vier keer meer cholesterol via het eten binnenkreeg.

De mythe dat eieren slecht zijn voor het cholesterolgehalte in het bloed is al geruime tijd op wetenschappelijke wijze ontkracht, maar toch zijn er nog altijd gezondheidsdeskundigen die advies geven om weinig eieren te eten.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    jan

    Heerlijk 2 gezonde eitjes uit de batterij!

Of registreer je om te kunnen reageren.