Pluimveehouderij

Achtergrond 335 x bekeken 3 reacties

GD: ILT komt vaker voor dan tot nu toe gedacht

Infectieuze Laryngotracheïtus (ILT) komt in de pluimveehouderij waarschijnlijk meer voor dan tot vorig jaar werd gedacht.

Dat zegt pluimveedierenarts Sjaak de Wit van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Zuid-Nederland werd in oktober vorig jaar getroffen door een uitbraak van ILT, doordat een entvirus muteerde tot een virulent virus. De uitbraak was in januari over het hoogtepunt heen. Het aantal meldingen van ILT-verdenkingen bij de GD liep dan ook sterk terug.
”Toch is de situatie nog niet terug op het normale niveau van voor de uitbraak”, aldus De Wit.

De Wit vermoedt dat pluimveehouders en hun dierenartsen door de uitbraak van vorig jaar alerter zijn geworden op de ziekte en eerder geneigd zijn monsters te laten onderzoeken op ILT door de GD. Dat levert nu vaker dan voorheen een bevestiging op van ILT.
De Wit vermoedt dan ook dat ILT-virus ook in het verleden vóór de bewuste uitbraak van vorig jaar vaker problemen heeft veroorzaakt op bedrijven. ”Wij denken dat de problemen in het verleden vaak zijn aangezien voor entreacties op bijvoorbeeld entingen tegen NCD (pseudovogelpest) en IB (Infectieuze bronchitis).”

Het advies van de GD aan de pluimveehouders is dan ook om bij problemen niet te gauw van veronderstellingen uit te gaan, maar daadwerkelijk te laten onderzoeken wat het probleem is.

Volgens De Wit zijn pluimveehouders en dierenartsen wel eens te gauw geneigd af te gaan op hun ervaring en hun veronderstellingen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hobbydierhouder

  Zorgwekkend berichtje.

 • no-profile-image

  DE

  Niks zorgwekkend.
  Alleen enten met de oogdruppel methode.
  DE PLUIMVEEHOUDER.

 • no-profile-image

  Dirk

  Precies pluimveehouder, leuk verhaal over muteren etc. De echte oorzaak is laksheid bij het enten.

Of registreer je om te kunnen reageren.