Pluimveehouderij

Achtergrond

Eerste IKB-bord met NEN-EN-45011

Vleeskuikenhouders Jan en Jeanne Verijdt kregen donderdag 28 augustus als eersten het nieuwe IKB-stalbord met de toevoeging ‘NEN-EN-45011’.

Het echtpaar Verijdt houdt op zijn bedrijf in het Limburgse Afferden rond de 80.000 vleeskuikens. Ze zijn IKB-deelnemers van het eerste uur. In 1992 kregen ze het eerste IKB-Kip certificaat uit handen van toenmalig PPE-voorzitter Rob Tazelaar.

Keurmerk versterkt marktpositie Nederland

De tekst 'NEN-EN-45011' is onderdeel van het logo nu de Raad voor Accreditatie de regeling IKB Kip heeft geaccepteerd voor deze norm. De norm wordt beschouwd als hét internationale kwaliteitskeurmerk voor kwaliteitssystemen. Deze erkenning van IKB Kip is goed voor de nationale en internationale marktpositie van de Nederlandse pluimveevleessector. Ook biedt het mogelijkheden voor de gelijkschakeling met buitenlandse kwaliteitssystemen zoals het Engelse ACP en het Duitse Q&S.

IKB Kip is ervoor aangepast

Om te kunnen voldoen aan de normen die NEN-EN-45011 stelt, is de regeling IKB Kip op verschillende punten aangepast. Er zijn ondermeer enkele wijzigingen in de voorschriften voor pluimveebedrijven aangebracht. De nieuwe voorschriften treden op 1 oktober 2008 in werking. De IKB Kip deelnemers worden in september geïnformeerd over de aanpassingen.

Bestellen via Certificerende Instantie

Pluimveehouders die voldoen aan de nieuwe criteria kunnen via de Certificerende Instantie, INDAS, IsaCert of SGS, een stalbord met aangepast logo bestellen. Kosten: ongeveer €7.

Foto

Wim Wisman

Of registreer je om te kunnen reageren.