Pluimveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Dalende tendens pluimveevoeders

AUGUSTUS 2008 De prijzen van legmeel en vleeskuikenkorrel kunnen tussen nu en eind 2008 met twee tot drie euro per 100 kg dalen. Vooral dankzij de sterke daling van de graanprijzen.

Waren vorig jaar de graanprijzen de motor achter de voerprijsstijging, dit jaar is het tegenovergestelde het geval. De graanprijzen, maar ook die van andere belangrijke grondstoffen, zijn sterk gedaald de afgelopen maanden. De prijs van tarwe en raapschroot met rond de 30 procent. De maisprijs daalde minder sterk, met ongeveer 10 procent. Dankzij deze dalingen is de kostprijs van legmeel met 12 procent gedaald en die van vleeskuikenkorrel met circa 10 procent, aldus voermarktdeskundige Arie van Dijk.

Van Dijk voorziet een verdere daling van de graanprijzen. Deze verwachting baseert hij op goede oogsten in de EU, maar zeker ook in het Zwarte Zeegebied. Landen als Oekraïne, Kazachstan en Rusland kennen grote oogsten. Daarmee blijft er druk op de graanmarkt. De Oekraïne bijvoorbeeld verwacht dit jaar 23 miljoen ton graan te kunnen exporteren. Ter vergelijking, vorig jaar was dat vanwege een exportverbod slechts vier miljoen ton.

Eiwit daarentegen blijft relatief duur. De vooruitzichten voor soja zijn bepaald niet flauw, volgens Van Dijk. De VS kampen momenteel met droogte. Bovendien is de oogst nog niet rijp is en kan een vroege vorst de opbrengst nadelig beïnvloeden.

Van Dijk wijst er op dat de mengvoerprijzen door de bank genomen na drie à vier maanden het verloop van de grondstoffenprijzen volgen. Op grond daarvan gaat hij ervan uit dat de pluimveevoeders de komende maanden twee tot drie euro per 100 kg goedkoper zullen worden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  piet

  vlak over de grens zet men zo langzamerhand weer een 2 voor de prijs van slachtkuikenvoer,
  waarom kan dat hier in Nederland niet.
  En dan wordt het voer hier soms ook nog uitgehold met alle gevolgen van dien.

 • no-profile-image

  red

  Het blijft een strijd tussen pluimveeslagers en voerleveransiers wij plukt de pluimveehouder het meest één ding is zeker DE BOER EN HIJ PLOEGT VOORT.
  Op roep aan alle mesters zet hier de door u betaalde voerprijs en bij welke fabriek.
  Bij Fuite zit je gemideld op € 28,-- incl tarwe

 • no-profile-image

  JP

  Bij mijn Duitse voerboer TIBA zit ik op precies hetzelfde. ex BTW wel te verstaan

Of registreer je om te kunnen reageren.