Pluimveehouderij

Achtergrond 420 x bekeken 3 reacties

ASG beproeft vroeg strooisel tegen verenpikken

Animal Sciences Group in Lelystad is donderdag 14 augustus 2008 onderzoek gestart naar het effect van vroege opfokcondities op het ontstaan van verenpikken bij leghennen.

De Animal Sciences Group (ASG) onderzoekt of het verstrekken van strooisel vanaf de eerste levensdag verenpikken op latere leeftijd kan voorkomen. Een deel van de proefgroepen krijgt strooisel vanaf de eerste dag (houtkrullen of zand), terwijl andere proefgroepen de eerste drie weken op kuikenpapier of kuikengaas worden gehuisvest. Na drie weken hebben alle hennetjes de beschikking over strooisel (zand of krullen).

Het gedrag van de hennen en de technische resultaten worden gevolgd tot 40 weken leeftijd. Het onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van het Plan van Aanpak Ingrepen bij Pluimvee en gefinancierd door het ministerie van LNV en het productschap PPE.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  mario griekspoor

  veren pikken is een afwijking die niets te maken heeft met strooisel geven als kuiken ,wij doen niet anders, maar meer met gemis aan voedingstoffen en met name eiwit,dierlijk eiwit wel te verstaan en dat mag niet meer in het voer ,dus groeit hiermee ook het probleem,voorts is het ook nogal stam gebonden,zelfs per kleurslag ,het gaat erom dat de dieren de jonge veertjes die juist uit de schacht komen ,en dat kan bij jonge dieren cq kuikens die net in de veren komen en oudere hennen in de rui,dat zijn/ haar opponenten in de stal de veer stoppeltjes die juist uit de schacht komen zien als maden of voedsel en eenmaal bloed geproefd zullen zij niet meer stoppen ,het onderzoek op deze is mijnsinziens dan ook niet relevant zeker gezien dat strooisel absoluut niet de oplossing is

 • no-profile-image

  Hobbydierhouder

  Ten eerste: zand als strooisel de eerste dagen ten zeerste afgeraden, het komt in de oogjes.
  Ten tweede: strooisel heeft alleen effect als er ook eten doorheen gegooid wordt zodat de kippen 'grondgericht' worden ipv op elkaar gericht.
  Ten derde: cannibalisme is puur erfelijk, het zit in het karakter en dat is erfelijk, zoals Griekspoor reeds vermeld heeft.
  Ten vierde: enkele keren per week kattenbrokken geweekt in karnemelk doet het pikken onder cannibaliserende foklijnen iets afnemen. Zoals Griekspoor vermeldt gebrek aan dierlijk eiwit, kippen zijn alleseters.
  Ten vijfde: selecteer de niet-cannibaliserende dieren en fok daarmee verder. De oplossing voor cannibalisme ligt dus bij de ouderdieren en niet bij de nakomelingen.
  Dat verenpikken is al decennialang onderwerp van onderzoek terwijl de hobbypluimveehouders al even lang weten waar het probleem zit. BIJ DE OUDERDIEREN!

 • no-profile-image

  leo

  ik wil wel graag weten hoeveel stro per kuiken wordt gebruikt . ik gebruik 200gram per kuiken met opzetten , en van zoveel stro heeft een onderzoeker nog nooit van gehoord. misschien toch nog een onnodig onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.