Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Week 31: basiscontractprijs -1 cent

De markt van kuikenvlees vertoont een wisselende tendens. Enerzijds is de versvraag in Nederland en Duitsland beslist niet slecht, want de kuikenvleesconsumptie in beide landen ligt op een normaal niveau, zeker wanneer men in aanmerking neemt dat de vakantieperiode nu loopt. De goede vraag betreft vooral de diverse producten met been, want deze lopen voor het merendeel goed weg.

Belangstelling voor kuikendelen in orde

De interesse voor kuikendelen, zoals kuikenbouten, kuikenpoten en drumsticks is zeker niet slecht en ook de vraag naar kuikenvleugels is dik in orde. De versvraag naar kuikenvleugels is zelfs zo goed, dat er vrijwel geen kuikenvleugels ingevroren worden. Ze zijn dus voor export vrijwel niet beschikbaar. Over het prijspeil van deze kuikendelen wordt door slachterijen en handelaren ook zeker niet geklaagd.

Enig minpunt bij de afzet van kuikenbouten en kuikenpoten betreft de wat afnemende kooplust van enkele Oost-Europese afnemers, want volgens een enkele pluimveeslachterij en ook pluimveehandelaar, zouden daar de voorraden inmiddels redelijk groot zijn. Overigens stabiliseren de prijzen van kuikenbouten nog wel.

Somber beeld bij kuikenfilet

Het minder goede marktbeeld zit opnieuw vooral in de afzet van kuikenvlees zonder been, want deze blijft tamelijk somber ogen. Er zijn vanwege de lopende vakanties ook niet bijster veel reclameacties door de retail.

Bijgevolg zou er volgens slachterijen en handelaren nogal wat kuikenfilet ingevroren worden en dat zorgt uiteraard voor druk op de kuikenmarkt. Dat geldt niet alleen voor dit moment, maar later in het jaar zullen deze voorraden kuikenfilet toch ook weer op de markt verschijnen.

Het moge duidelijk zijn dat dit filetprobleem nog eens extra versterkt wordt door de importen van kuikenfilet vanuit vooral Brazilië.

Daarnaast werken de dure euro en de steeds toenemende tendens in het Verenigd Koninkrijk om vooral toch maar Brits product aan te kopen in het nadeel van Nederlandse aanbieders.

Nederland heeft een aanzienlijk belang op de markt van kuikenfilet in het Verenigd Koninkrijk. De totale Nederlandse export van ontbeend
kip/kuikenvlees lag het eerste kwartaal van 2008 volgens het CBS op 60.200 ton. Hiervan werd bijna 27.500 ton, ofwel 45%, op het Verenigd Koninkrijk afgezet. Het is dus duidelijk dat exporterende slachterijen en handelaren bij een stagnatie van de export op het Verenigd Koninkrijk afzetalternatieven moeten zoeken en dat zal zich zeker ook vertalen in slechte prijzen en oplopende voorraden.

Vrije kuikenprijzen gelijk, basiscontractprijs omlaag

Het huidige marktbeeld werd de laatste weken duidelijk vertaald in de sterke daling van de kuikenprijzen. Deze week zijn de vrije kuikenprijzen niet gewijzigd, maar dit was, gezien de vrije val waarin vooral deze prijzen terecht waren gekomen, vermoedelijk ook niet te
verwachten. De basiscontractprijs voor levering volgende week, werd met €0,01/kg naar beneden bijgesteld.

Vleeskuikenhouders klem tussen opbrengst en kosten

Van de kant van enkele vleeskuikenhouders werd gemeld, dat de situatie moeizamer wordt. Hier moet echt niets tegenzitten wil men nog een boterham verdienen. De opbrengstprijzen zijn sterk gedaald en de kosten blijven uiteraard wel doorlopen. Overigens gaf men ook aan dat het zinloos is elkaar de put in te praten, want daar is ook niemand mee gebaat.

Consumptie kuikenvlees gaat weer aantrekken

Er wordt wel op gerekend dat de consumptie van kuikenvlees de komende tijd weer wat aan kan trekken vanwege de terugkerende vakantiegangers.

(bron: PVE)

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  red

  Het wordt tijd dat de pluimveehouders de koppen bij elkaar steken en allemaal 2 weken leegstand afte spreken.
  Daarna met slager afspreken alvorens inleg eieren wat opbrengstprijs wordt
  is deze te laag allen weer leegstand oprekken. Dan is er volgens mij nog een toekomst voor ons als kuikenhouders.
  Nu zijn wij afhankelijk van slager broederij en voerfabriek Dan zijn hun afhankelijk van ons.Zo kan je ook weer stellen dat we vrije ondernemers zijn nu NIET Mesters neem deze oproep ter harte en stel uw toekomst veilig!!!!!!

 • no-profile-image

  maatschap moed

  de lage prijs heeft niets met markt werking te doen overal in de wereld zijn de grondstoffen gestegen brussel wil het voedsel paket goed koop houwen . en wordt daar in gesteund door de groot grutters. voor beeld: gerst was krap bier moest 10 cent bij maar de werkelijke pijs steiging was 1 cent grondstof , aardappels het zelfde patat 25 cent duurder ,boer beurt nog minder dan jaar terug 7,5 cent per kg
  met de groenten het zelfde,ik kan nog wel effe door gaan ,tis dat u het weet en de burger de waarheid verteld
  vr gr jan moed.

Of registreer je om te kunnen reageren.