Pluimveehouderij

Achtergrond

Vereniging voor betere prijs biologische leghen

De Biologische Pluimveehouders Vereniging (BPV) heeft vandaag tijdens een bijeenkomst een leveranciersvereniging voor de verwaarding van uitgelegde hennen opgericht.

De leveranciersvereniging werd opgericht naar aanleiding van een project op initiatief van het Dutch Poultry Centre (DPC). Op dit moment brengen biologische hennen nauwelijks meer op dan gangbare. Het DPC, de BPV, Pluimveeslachterij W. van der Meer uit Dronrijp en een niet nader te noemen verwerker en een verkoper willen hier met het project Een betere verwaarding van de biologische leghen verandering in brengen. De hennen worden verwerkt in kipsnacks die als biologische snacks op de markt worden gezet. Het gaat om kipnuggets, -burgers en -schnitzels. Hierdoor moet de vraag naar uitgelegde hennen toenemen waardoor een meerprijs mogelijk is.

In anticipatie op de resultaten van het project heeft Van der Meer al een meerprijs voorgesteld. Hij verwacht dat de vraag naar de snacks dusdanig zal zijn dat hij meer biologische hennen nodig zal hebben. Daarom biedt hij pluimveehouders een meerprijs van 10 cent boven de NOP-noteringen. Op dit moment gelden deze noteringen ook voor biologische hennen als richtlijn.

Om het project in de praktijk te brengen, richtte de BPV een vereniging voor leveranciers op. Leden van de vereniging kunnen hennen leveren tegen de meerprijs. Gisteren zijn vijftien biologische pluimveehouders lid geworden. Binnen een jaar hoopt de organisatie echter dat ongeveer zeventig van de honderd professionele biologische legpluimveehouders zich bij het project aansluiten.
Tijdens de bijeenkomst bood Jan Wolleswinkel namens het DPC en de Rabobank een totaalbedrag van 12.5000 euro aan voor het project. 10.000 euro hiervan was afkomstig van de Rabobank, het overige bedrag van het DPC.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.