Pluimveehouderij

Achtergrond 396 x bekeken 6 reacties

Tarwe ingekuild voor vergister

Loonbedrijf Sportel uit Midwolda hakselt tarwe voor de nieuwe vergister van de familie Kooistra uit Nieuwolda.

Loonbedrijf Sportel uit Midwolda hakselt tarwe voor de nieuwe vergister van de familie Kooistra uit Nieuwolda. "De tarwe is eerst gemaaid door de Big M van de grasdrogerij, waardoor er een zwad lag van 9,5 meter. De hakselaar had hier wel werk mee", vertelt Hans Sportel. De tarwe wordt ingekuild voor de vergister. Bij de kuil werd elke vracht gewogen om een indruk te krijgen hoeveel tarwe er van het perceel komt. "De opbrengst was ongeveer 35 ton per hectare", aldus Sportel. Met de gewone graanoogst is het loonbedrijf nog niet begonnen. "Dat duurt bij goed weer nog ongeveer twee weken", verwacht de loonwerker. Foto Koos van der Spek

Jantine Simmelink vindt fluitenkruid of 'toeters', zoals ze het zelf noemt helemaal geen onkruid. Ze maakte de foto voor een kalender voor haar vader. "Toen ik de oproep voor de fotowedstrijd zag, dacht ik direct aan deze foto. Alles staat in groei en bloei en de lijnen op de foto vind ik erg mooi." Jantines ouders hebben een melkveebedrijf met 140 melkkoeien op Schouwen-Duiveland.

Een Indiase jongen verzamelt kuikens op een vuilnisbelt in Guwahati, de grootste stad van de staat Assam in het noordoosten van India. Elke maand worden op vuilnisbelten honderden eieren die in de broedmachine niet zijn uitgekomen, gedumpt door pluimveehouders. Door de warmte komen veel eieren alsnog uit. Veel van de kuikens gaan dood door de hitte of vallen ten prooi aan roofvogels. Foto ANP

Bij de winkelketen Coop in het Zwitserse Interlaken wordt gebruik gemaakt van water om bosjes kruiden in het winkelschap zo vers mogelijk te houden. De afgesneden bosjes staan constant in een laagje water. Met deze manier van werken blijven de bladeren optimaal op spanning, waarmee verleppen van het product wordt voorkomen. Om de wateropname door de bosjes te verbeteren wordt het water met een zekere regelmaat ververst. De kruidenstelling is vervaardigd uit roestvrijstaal waarmee de kans op vervuiling van het water wordt verkleind. Foto Clement Mol

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rene

  verbieden moeten ze dat !!!!
  om tarwe in vergister te gooien
  terwijl er honger is in de wereld !!

 • no-profile-image

  denk eens,

  Wij hebben jarenlang verplicht percelen grond braak moeten laten liggen, dus we mochten niets verbouwen, ook toen was er honger in de wereld. Daar hadden wij wel moeite mee, maar niemand die je toen hoorde. Nu heb je commentaar.

 • no-profile-image

  Jac

  zo lang de consument geen kostendekkende prijs wil betalen moesten we alle voedsel vergisten. Zeuren over honger in de wereld, dit zijn dezelfde mensen die altijd zeggen dat landbouwsubsidies moeten worden afgeschaft omdat we voedsel zouden dumpen in afrika........

 • no-profile-image

  c

  mooi het moet nog veel meer gebeuren

 • no-profile-image

  brian

  Ja, en we laten ook zoet water in zee stromen, terwijl in andere landen kosten gemaakt worden om het te ontzilten!

 • no-profile-image

  Harm

  een grote schande dat dit kan en mag, tarwe voor energie belachelijk. deze maatschappij helpt zichzelf naar de knoppen en iedereen doet vrolijk mee.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.