Pluimveehouderij

Achtergrond

Luxe XL-voeders voor kalkoenhanen

Voor kalkoenhanen heeft De Heus Voeders in Ede (Gld) de XL-voederreeks ontwikkeld.

De XL-voeders van De Heus Voeders bevatten – net als de Duitse kalkoenenvoeders – extra eiwit, aminozuren, fosfor en vitaminen, maar niet in zo’n extreme mate als in Duitsland. De voederreeks, alleen voor de laatste drie fasen, wordt geadviseerd bij koppels waarvan de gewichten van de hanen onder de nieuwe norm van 2007 liggen, waarbij de vertering en strooiselkwaliteit goed is geweest en de dieren goed op de poten staan. Ook moeten niet al te veel medicijnen zijn verstrekt.

Getest in de praktijk

De Heus Voeders heeft de XL-voederreeks getest op een praktijkbedrijf en vergeleken met het reguliere kalkoenvoer van De Heus, dat al meer eiwit en fosfor bevat dan kalkoenvoer van andere Nederlandse voerfabrikanten, zo meldt De Heus Voeders.

Technisch resultaat

Tijdens de praktijktesten bleek dat het verstrekken van luxer voer aan hennen geen (technisch) voordeel oplevert. Hanen scoorden er wel beter mee: die waren een halve kilo zwaarder op slachtleeftijd en hadden een 0,5 procent hoger borstrendement, terwijl uitval en afkeuring niet verschilden van de hanen die het normale De Heus-voer kregen. Dit leverde een hogere slachtopbrengst op.

Financieel resultaat

Het verstrekken van het luxere en ook duurdere voer leverde bij de hennen een financieel nadeel op. Bij de hanen leverde het tijdens de eerste proefronde (voerprijsverschil €0,55/100 kilo) een financieel voordeel van €0,30 per haan op. Tijdens de tweede ronde deed de hogere voerprijs (voerprijsverschil €0,90/100 kg) het voordeel van de hogere slachtopbrengst volledig teniet en was het saldo per haan 10 cent lager.

Of registreer je om te kunnen reageren.