Pluimveehouderij

Achtergrond

Leveranciersvereniging uitgelegde biohennen opgericht

Biologische legpluimveehouders hebben vrijdag 11 juli 2008 in Voorthuizen een leveranciersvereniging voor de levering van uitgelegde biologische hennen opgericht.

De voorlopige naam is leveranciersvereniging ’biomeerwaarde kip’. Na de oprichting meldden zich uit de ongeveer twintig aanwezige biologische legpluimveehouders vijf aan als voorlopig bestuurslid. BPV-bestuurslid Henk van de Brandhof uit Ederveen (Gld) wordt voorlopig voorzitter.

Het lidmaatschap van de vereniging kost €25 per jaar. Pluimveehouders kunnen alleen lid worden als zij lid zijn van de BPV.

De initiatiefnemers van de leveranciersvereniging zijn Dutch Poultry Centre (DPC) in Barneveld en de Biologische Pluimveehouders Vereniging (BPV), die al geruime tijd in stilte bezig zijn een project op te zetten om voor de biologische hennen een meerwaarde te bereiken. Met name DPC-bestuurslid Jan van de Heetkamp en BPV-voorzitter Jaap van Deelen.

Pluimveeslachterij Van der Meer

Bij het project zijn ook Pluimveeslachterij Van der Meer in Dronrijp (Fr) betrokken en een niet met naam genoemde vleesverwerker en verkooporganisatie. Directeur Sytze van der Meer van de gelijknamige slachterij zei de pluimveehouders toe voor biologische hennen die hem via de leveranciersvereniging worden aangeboden NOP-notering plus 10 cent te betalen. Hij wil onder die voorwaarde tot 1 juli 2009 maximaal 500.000 hennen kopen. In Voorthuizen werden al bijna 100.000 hennen toegezegd van pluimveehouders die zich als lid bij de leveranciersvereniging aanmeldden.

Financiële zetjes in de rug

Vijf gezamenlijke Rabobanken in de Gelderse Vallei ondersteunen de leveranciersvereniging en overhandigden een cheque van €10.000 aan Jan Wolleswinkel, bestuurslid van DPC, die de cheque doorgaf aan de kersverse voorzitter van leveranciersvereniging ’biomeerwaarde kip’. Jan Wolleswinkel voegde er namens de DPC een cheque van €2.500 aan toe.

De Rabobanken ondersteunen het iniatiatief omdat, aldus Paul Tolboom van Rabobank Harskamp-De Valk-Lunteren, veel biologische pluimveehouders, met een maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering, klant zijn van de Rabobank. „Bovendien draagt het project bij aan productinnovatie en dat past in het streven van de Rabobank om innovatie te stimuleren. En indien het project slaagt kunnen de biologische pluimveehouders meer rendement maken.”

De prototypen worden verder ontwikkeld

De leveranciersvereniging kan ook nog €5.000 tegemoet zien van twee bestuursleden die zogenoemde innovatievouches bij de overheid hebben aangevraagd. De bedoeling is dat dit geld wordt besteed aan promotie van de producten die van uitgelegde biologische hennen worden gemaakt. ’Prototypen’ van die producten – kipnuggets, kipschnitzels en kipburgers - konden worden geproefd. Het zal naar verwachting nog wel enkele maanden duren eer de producten zijn ’uitontwikkeld’ en in de winkel te koop zijn.

• agd.nl: Vereniging voor betere prijs biologische leghen

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.