Pluimveehouderij

Achtergrond 19 reacties

'Kritiek Wakker Dier op kipcampagne onterecht'

De kritiek die Wakker Dier op de kipcampagne van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) heeft is niet terecht.

Volgens een PVE-woordvoerder verstrekt de campagne wel degelijk informatie over huisvesting en welzijn.

Wakker Dier lanceerde gisteren een nieuwe campagne onder de naam Kip! Het meest mishandelde stukje vlees. Daarnaast diende de organisatie een klacht bij de Europese Commissie (EC) en Dienst Regelingen in tegen de PVE-campagne. Volgens Wakker Dier maakt de campagne misbruik van Europese subsidies.

”De EC verstrekte subsidie voor een informatiecampagne over dierenwelzijn en voedselveiligheid, maar de sector misbruikt het geld voor een platte campagne die voornamelijk bestaat uit het geven van kiprecepten.”

Volgens Wakker Dier was de subsidie bedoeld om de consumptie van kip te herstellen. Nu de consumptie een record heeft bereikt, is volgens de organisatie geen subsidie nodig.

De PVE bestrijdt dit. ”Wakker Dier mag vinden wat ze wil, maar het moet wel ergens op gebaseerd zijn”, zegt de woordvoerder. ” We hebben al eerder duidelijk uitgelegd waarvoor we de subsidie krijgen. In de radiospotjes geven we inderdaad recepten, maar de campagne bestaat uit veel meer.”

Als voorbeeld noemt ze de website van de campagne. ”Hier geven we uitleg over huisvesting, milieu en welzijn. We leggen uit welke keuzes de consument heeft, ook al kiezen velen voor gangbare kip.”

De Wakker Dier-campagne is een parodie op de bekende slogan Kip! Het meest veelzijdige stukje vlees. Deze slogan is beschermd, maar de PVE hebben nog niet besloten of ze juridische stappen gaan ondernemen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  John Timmermans

  Wakkerdier org. en zijn bende zijn nog veel beroerder dan de radicale Moslims. Ze blijven de boer lastig vallen en bemoeials tot het oneindigen. Nu proberen ze de consument wijs te maken dat de kip mishandelt wordt en gaan beginnen met een kipcampagme terwijl dat ze geen spier verstand ervan hebben met wat er gaande is met die fijne gezonde kippen in de boer zijn kippen hok. Zouden die bemoeials bij mij op mijn erf komen domineren dan konden ze wel vlug verdwijnen met 4 slappe auto banden.

 • no-profile-image

  Rinie

  Beste Antje Jenter, De gegevens kunt u teruglezen in het Rapport van de Rekenkamer en dat cijfer van 80% is door het Ministerie zelf gezegd

 • no-profile-image

  kiplekker en gezond

  Rinie, je bent een grote leugenaar en fantast. Er wordt in de richtlijn gesproken over kilo's omdat er nl op verschillende gewichten wordt geleverd. Een vleeskuiken van 2000 gram heeft neer ruimte dan een kuiken van 1800 gram. Praat je over vleeskuikens per m2 dan zullen de kuikens van 2500 gram misschien iets krapper zitten.
  Op dit moment zal demk ik geen een bedrijf voldoen!!!! simpel omdat een bezetting van 23 kuikens prima kan. De stallen zoals die in nederland aanwezig zijn voldoen uitstekend. In de winter warmer dan menig verzorgingstehuis, en in de zomer bij 30 graden heerlijk koel. Maar dat weten jullie niet, dat wordt jullie op de terreur cursus niet verteld. De pootproblemen die er af en toe zijn, hebben hun oorzaak in het ontbreken van dierlijk eiwit. Daardoor hebben de kuikens moeite met hun voervertering. Hierdoor daalt de benutting van het aanwezige calcium fosfor. Ook de extra vit D3 slaat onvoldoende aan. Dit is een wettelijke regel waardoor een vleeskuiken niet datgene krijgt waar hij/zij recht op heeft. Daar kunnen wij niets aan doen. Thieme zou kunnen pleiten voor het terug brengen van dierlijk eiwit (krijgt de kip van nature ook). Maar dat doet ze niet, nee zij is nl tegen het houden van dieren.
  Dus Rinie ik zeg je lult uit je nek, zoals al jouw soortgenoten. En van mijn waarheid zul je ook wel niet overtuigd zijn, dat is ook een kenmerk van jouw soort: oogkleppen op en dom blijven zwetsen. Maar voor al die anderen die dit lezen: hierboven staat een praktijk verhaal.

 • no-profile-image

  vleesproducent

  hoezo nog geen juridische stappen,procederen tot die gasten failliet zijn!!!

 • no-profile-image

  jan

  Hebben hier een paar door de gemeenschap gesubsidieerde uitkeringstrekkers misschien wat steekjes laten vallen??

 • no-profile-image

  dat bedoel ik nou

  PVE schaam je, toon ballen en pak ze terug op dezelfde manier. Niet van dat slappe geouwehoer, "we zijn in overleg met...", "we beraden ons op verdere stappen" etc. Nee, actie is hier nodig. Of durft niemand z'n nek uit te steken om te zeggen "nu is het welletjes geweest, mannen te strijde".

 • no-profile-image

  Lizette

  Negen keer eerder won Wakker Dier van de sector die van rechter en Reclame Code Commissie op hun donder kregen omdat ze logen en misleidde. Dan moet je wel een erg groot bord voor je kop hebben als je wéér roept dat de ander de zaak flest.

 • no-profile-image

  Wakker Dier =

  Wat maken jullie je druk om die loosers van Wakker Dier...ze zijn het niet waard om tijd aan te besteden.

  Dit zijn hoofdzakelijk mensen die in een andere wereld leven, van andermand belastinggeld leven en zelf geen enkele toegevoegde waarde bieden aan deze maatschappij. Geen aandacht aan besteden dus.

 • no-profile-image

  Lizette

  Ik wilde jullie er even op attenderen dat de 'grap' dat je extra veel kip gaat eten en hoe lekker die is al meer dan 10 keer is gemaakt. Graag een iets origineler grapje dus als je geen inhoudelijke argumenten tegen de wakkerdier-campagne hebt.

 • no-profile-image

  John Timmermans

  Lizette, uitgeest: Wat jij er zo van alles uitkraamt heb je geen spier verstand van. De kip die binnenshuis gehouden wordt krijgen het beste en het juiste voer en zijn klaar voor de slacht in 5 tot 6 weken dat noemen ze de lekkere kip.
  Zouden die jonge kipjes buiten lopen dan sterft 50% een groot verlies voor de boer maar daar geeft wakker dier niets om. Zouden de overschot toch buiten blijven lopen in de regen de modder en de wormen die ze op pikken dan hebben ze de kans voor de gevaarlijke dioxine ziekte die kanker veroorzaken en aantrekkelijk voor salmonella.
  Hetzelfde geld voor de leg hennen wat ze scharrel kippen noemen dat de eieren dioxine bezitten en vatbaar voor salmonella. Dit zijn de vindings en statistieken van Agi-Holland Wageningen.
  Dus, de eieren uit legbatterijen zijn dan wel de beste en de gezondste die in feiten veel duurder betaalt moesten worden, maar wakkerdier heeft dat verprutst dat jullie scharrel eieren moet kopen die ik voor niets nog niet zou willen, ik wil nog wat langer leven.
  Wat wakkerdier betreft, die zouden minimaal 15 jaar cel straf moeten krijgen.

 • no-profile-image

  Antje

  Rinie, Dokkum: Volgens mij heb jij een klap van de klok gehad, jij weet niet waar de klepel hangt.
  Van alle feiten die jij opnoemt, is er niet 1 correct.
  Dit is precies Wakker Dier.
  HELE LEUGENS EN HALVE WAARHEDEN VERPAKT IN EEN GELIKTE CAMPAGNE MET EMOTIES.

 • no-profile-image

  r

  Beste Rinie, je moet je huiswerk overmaken want er klopt helemaal niks van wat je zegt.
  1. bij vleeskuikens worden de hanen en hennen gewoon bij elkaar gehouden, en zeker niet versnipperd.
  2. ik heb nog nooit een vleeskuiken gezien waar de snavel van af gebrand was, we hebben ze zelf 25 jaar gehad.
  3. Er zijn inderdaad pootproblemen bij vleeskuikens en hier wordt ook aan gewerkt, maar het is echt niet zo dat alle koppels problemen hebben.
  Dus je kletst als een kip zonder kop, en verkondigt gewoon leugens.

 • no-profile-image

  dirk

  Margje, jij bent ook zo'n type dat vindt dat jouw mening ieders mening is. Er zijn vele malen meer mensen die gewoon graag een betaalbaar gezond stukje vlees willen eten. Die willen datgene eten wat de mensen vroeger ook altijd aten. Toen waren er niet half zoveel mensen op deze aarde.
  Wat jij wilt is 98% van de nederlandse bevolking het eten van een lekker stukje kip onmogelijk maken. Dat is enorm egoistisch. Als heel nederland alleen nog maar een kip wil eten zoals jij die beschrijft, doe ik daar direkt aan mee. Maar jullie maken een sektor die gezond, veilig en smakelijk vlees op de plank brengt kapot. Vervolgens zal er vanuit het buitenland dezelfde kip geleverd gaan worden die er nu ook ligt. Ik ben van mening dat iedereen zelf moet weten wat hij/zij eet. Wanneer mijn buurman vertelt dat hij puur biologisch eet is dat voor mij geen reden om hem anders te benaderen. Hij vindt nl dat de reguliere veehouderij het helemaal niet slecht doet. Voor hem is het een principe kwestie. En zo hoort het te zijn. Maar niet zoals jullie met ongefundeerde leugens iemand jouw wil opleggen.
  Van mij mag je genieten van een kip die buiten zijn wormpje eet, ik zou zo'n kip dus niet willen eten, die laat je gewoon lopen tot dat ie te taai is om te eten.
  Jij gaat ook voorbij aan het feit dat jouw clubje verantwoordelijk is voor het terroriseren van kinderen, die durven niet meer alleen te slapen. Lekker volk zijn jullie, als je daar nou eens tegen was kon ik je misschien nog waarderen. Nu ben je een van enkelen die zo nodig ergens tegenaan moet schoppen.

 • no-profile-image

  Rinie

  Het is in deze discussie wel van belang om bij de feiten te blijven. Voor de kuikenmesterij is vorig jaar een Europese richtlijn van kracht geworden waarin geregeld wordt hoeveel vleeskuikens je per vierkante meter mag houden. Dat wordt overigens omschreven in aantallen kilo's per vierkante meter. ( het zijn dus geen dieren meer. Ze worden beschouwd alsof ze al in de winkelschappen liggen). Het komt er op neer dat er 22 kuikens per vierkante meter worden gehouden terwijl het er maar 13,5 mogen zijn! Volgens het Ministerie van Landbouw zou 80% van de Nederlandse vleeskuikenhouders in overtreding zijn als deze Europese richtlijn vandaag nog van kracht zou worden. dat betekent dus dat de Nederlandse vleeskuikenhouders momenteel vele kilo's meer kuikens meer houden dan wat mag. Nederl;and heeft tot 2010 de tijd om die richtlijn te implementeren. En dan over de kuikens zelf: Er worden evenveel kipjes als haantjes geboren. Aan de haantjes hebben we niks. Die gaan als eendagshaantjes levend de versnipperaar in. Alsof het takken van bomen zijn. En van de kipjes wordt de snavel afgebrand en in zes weken tijd worden ze vetgemest, waardoor ze op het laatst bijna door hun pootjes zakken. Dat zijn de feiten.
  Op deze wijze (toestaan van )kuikens houden en vervolgens dit smakelijk opeten, daarvoor moesten wij ons allemaal diep schamen....

 • no-profile-image

  Rinie

  Letterlijk citaat uit het rapport van de Rekenkamer over duurzaamheid in de veehouderij op blz 48:
  "De minister van LNV heeft de Tweede Kamer in 2007 laten weten dat de
  bezettingsgraad van de Nederlandse vleeskuikenhouders tot de hoogste
  van Europa behoort. Bijna 80% zou, als de richtlijn nu geïmplementeerd
  zou worden, niet aan de nieuwe richtlijn voldoen (LNV, 2007a)". Einde citaat
  ( gedoeld wordt op de eerder in dit rapport genoemde Europese richtlijn)

 • no-profile-image

  Margje Vlasveld

  Heel leerzaam hoor, deze discussie. Met dank aan Wakker Dier, die volkomen terecht bezwaar maakt tegen een gesubsidieerde reclamecampagne voor kip, die zo lekker en gezond zou zijn.

  Kip kàn niet lekker en gezond zijn als ze niet als kip maar als levend materiaal behandeld worden. Kippen die buiten lopen eten wormpjes en dus ook dierlijk voedsel. Ik ben zo gelukkig dat ik af en toe met eigen ogen kan zien hoe dat eruit ziet, kippetjes die scharrelen op het erf. Zo hoort het, die kippetjes zijn wel gezond en hebben een mooi leven, dat weten alle lezers van dit dagblad ook wel.
  Overigens is nog nooit iemand dood gegaan omdat ie nooit kip at, maar wel sterven er regelmatig oudere en zieke mensen door het eten van (halfgare) kip of ei. Kortom kippen uit de kippenfabriek zijn noch lekker, noch gezond te noemen.
  Wakker Dier gebruikt in de tegenaanval de slogan Kip, het meest mishandelde stukje vlees. Goed gevonden. Reclame overdrijft altijd een beetje, dat wel, want er zijn helaas dieren die nog ernstiger mishandeld worden.
  Reclame voor het eten van kippenvlees uit de bio-industirie dat met belastinggeld wordt betaald, toen ik de reclame op de radio hoorde gingen mijn haren in elk geval recht overeind staan! Terugbetalen die subsidie en snel!

 • no-profile-image

  sjeng

  Het wordt eens tijd dat de reclamecodecommissie zich buigt over invulling van de reclamespotjes. Is deze terroristische daad nu reclame? Neen. Willen de Volkertjes van der G hun boodschap uitdragen, moeten ze dat maar net als politieke partijen doen: zendtijd kopen buiten de reclamebloks. Er moet een klacht ingediend worden bij voornoemde commissie op het misleidende karakter van deze spot. PVE: niks overleg, aanpakken die hap. Met dit soort lui is toch geen overleg mogelijk.
  En over subsidie gesproken: inderdaad moet de subsidie ingetrokken worden met terugwerkende kracht van deze terroristen.

 • no-profile-image

  Leon

  Ja Margje ooit gehoord van bedorven eten? Dit kan met een aardappel of sla ook al gebeuren. Dus ik zou dit ook maar niet meer eten. Jij zult er zeker ziek van worden.
  Wakker Dier zou moet is beginnen met deugdelijke feiten op tafel te leggen. Ik steun hierbij alle veehouders (waarvan je natuurlijk ook slechte hebt die de naam niet waard zijn, maar dat is in sector wel zo). Nu is het deze actie, maar elke keer verzinnen wel weer iets nieuws anders wordt er niemand geen donateur natuurlijk, je moet wel kunnen laten zien waar het geld blijft natuurlijk. Terwijl uiteindelijk de consument toch niet meer wil betalen voor een lekker stukje vlees mmmmmhhh.
  Nee een ludieke tegenactie met Wakker in de slogan zou goed doen. Zijn er mensen met ideën.
  Nu ga ik lekker even bbq, want de vleesconsumptie moet wel op peil blijven natuurlijk. smakelijk

 • no-profile-image

  Jac

  De sector liegt en bedriegt niet. Misschien worden dingen soms iets mooier voorgesteld dan ze zijn, maar ja noem mij eens een reclame die dit niet doet? Dat wakker dier meestal wint heeft niets met waarheid en of liegen bedriegen te maken, dit is puur juridisch geneuzel over woordjes. Hier zijn wakker dier juristjes erg goed in, zie het verkopen van hun leugens in het spotje kip het meest mishandelde stukje vlees! Net voor deze zin zegt de stem: daarom VINDT wakker dier....... Net dit woordje vindt maakt het onmogelijk om het spotje te verbieden, leugen of geen leugen. Iedereen mag in dit land namelijk iets vinden, of dit juist is doet er niet toe. of is alles wat Geert Wilders vindt waarheid, domme Lizette?

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.