Pluimveehouderij

Achtergrond 24 reacties

Klacht over legbatterijei in scharrelsalade

Wakker Dier dient vandaag een klacht in bij de Reclame Code Commissie over misleidende salades van C1000 en Johma.

Hoewel ze worden verkocht als scharrelei-salade, zitten er toch eieren in van kippen uit de legbatterij. De stukjes ei in de salade zijn wel afkomstig van scharrelkippen, maar in de mayonaise is legbatterijei verwerkt, aldus Wakker Dier. Volgens de organisatie hebben beide bedrijven inmiddels beterschap beloofd. Eind 2008 schakelt C1000 over, een jaar later volgt Johma. Wakker Dier schakelt toch de Reclame Code Commissie in omdat klanten tot die tijd zouden worden misleid.

Supermarkten verkopen sinds 2004 geen legbatterijeieren meer en steeds meer groothandels en fabrikanten van koekjes en mayonaise volgen dat voorbeeld. Wakker Dier wijst er nog maar eens op dat in Nederland ongeveer 19 miljoen kippen leven in de legbatterij waar een kip minder dan een A4’tje leefruimte heeft. Scharrelkippen lopen los in een schuur met stro en hebben een zitstok en legnest. Vrije-uitloopeieren en biologische eieren zijn afkomstig van kippen die los buiten lopen.

Gemiddeld eet een Nederlander volgens berekeningen van Wakker Dier via koekjes, cake en mayonaise jaarlijks 42 eieren uit de legbatterij. Eerder onderzoek in opdracht van Wakker Dier gaf aan dat veel mensen vinden dat op de verpakking zou moeten staan wat voor soort eieren er in producten als cake, koekjes en mayonaise is gebruikt. Twee op de drie ondervraagde personen zeiden toen zelfs dat er gewaarschuwd zou moeten worden als ergens legbatterijeieren in zijn verwerkt. De meeste consumenten vinden dat fabrikanten zouden moeten overschakelen op scharreleieren en stellen dat zij daar als klant best een beetje meer voor willen betalen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Lizette

  Welke idioot gebruikt er uberhaupt nog legbatterij-ei, laat staan in scharrelsalades. Dan moet je wel echt een bord voor je kop hebben als je dat aan de gemiddelde consument wilt verkopen. Dom, dom ,dom Johma en C1000!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Mijn kameraat heeft een Nerstenbedrijf.
  En ik kan zeggen wat ik wil, maar die beesten hebben het goed.
  Ze krijgen ruim eten, moeten de kamasutra ook nog uitproberen en ze gaan vredig dood. Voor een vachtje ja, maar er is vraag naar, dus waarom niet? Heb het ook gezien in meer oosterse landen, waar het er minder vredig aan toe gaat, dan bij mij kameraat.

  En gaan alle dieren niet dood voor productie van een behoefte?

 • no-profile-image

  Patrick

  Hallo Jeroen, het was eigenlijk meer een sneertje dan een veertje richting jou omdat je over kinderen begon.
  Ik zie de omgekeerde wereld ook. Het legbatterij sysyteem, met erg veel kippen in een kleine ruimte is niet logisch voor mij, ook al moet een boer zijn geld verdienen.
  Wat is je idee dan van de nertsen fokkerij.
  Dat is ook de omgekeerde wereld voor mij.
  Bedrijven die nertsen houden alleen omdat de vacht geld opleverd vind ik ook niet kunnen.

 • no-profile-image

  Patrick

  Misschien wel handig als iemand dan de links over virussen en bacterien dan even hier op dit forum gaat plaatsen.
  Het klinkt niet logisch. Paar kippen op een vierkante centimer met gouden eieren, of een paar kippen die een marathon gelopen hebben met verschrikkelijk slechte eieren die de gezondheid zeer ernstig aantasten.

 • no-profile-image

  John Timmermans

  Wilt U de waarheid weten welk het beste ei is? Statistieken bewijzen dat de eieren van loslopende kipppen wat ze scharrel eireren noemen vol zitten met diozine en vlug bevat met salmonella, de rode dooier komt van de wormen en allerhande vuile rommel die ze op pikken. Ik wou die eieren nog niet voor niets. De kippen in legbatterijen leggen daarom gezonde eieren, die kippen zijn afgezonderd van ziektes die in de grond zitten en krijgen het beste voer. Wat wakkerdier betreft, die dienen te zitten achter slot en grendel.

 • no-profile-image

  Patrick

  Preciessss Jeroentje, en nu vliegensvlug naar bedje toe, oogjes en snaveltje toe, want morgen moet je weer vroeg naar de kleuterschool toe.

 • no-profile-image

  geen cent

  Sweet dreams jolanda. De mensen WILLEN gewoon niet betalen voor iets extra wat betreft voedsel. Ze willen een grote auto 8 maal op vakantie 3 maal per jaar een nieuwe computer en in een lange rij staan voor een iphone.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Google maar eens Patrick,
  Daarstaan natuurlijk ook onderzoeken, van wakker dier, waarbij wat Tipex gebruikt word.
  Maar ook onderzoeken van degelijke universieteiten.

 • no-profile-image

  jolanda

  beste "geen cent, teveel en Jeroen, buitenland. Dit maakt nou het verschil uit tussen jullie en mij. de uitspraak "een klagende boer" hebben ze niet voor niets uitgevonden. Wat ik jullie probeer bij te brengen is dik geld verdienen aan die burgers door maatschappelijk verantwoord te ondernemen en duurzaam te zijn. het maakt mij geen fl........ uit of die kip buiten loopt of binnen als ik mijn boterham maar kan verdienen, maar ach aan jullie uitspraken te zien zijn jullie nog jong en dan mag je zulke dingen zeggen, lees "wat een , gezeur" nog maar eens dan snap je waar het over gaat ik verwacht dat die persoon ongeveer 20 jaar ouder is dan jullie. Succes

 • no-profile-image

  Patrick

  Persoonlijk zie ik dat juist als een moreel afschuif systeem die argumenten, er is vraag dus lever ik, of, in het buitenland is het nog slechter, dus moet het zeker kunnen in Nederland.

  Overal kan wel vraag naar zijn maar het blijft een morele vraag of je wilt leveren. Kinderprostitutie is ook vraag naar, kan men ook voor gaan leveren. Kleine zeehondjes afknuppelen doen ze ook omdat er vraag naar is.
  De meerderheid van Nederland wil geen nertsen fokekkerij, dus in Nederland is er geen vraag naar. En als het aan mij ligt vandaag nog verbieden.
  Ook krom is dat de mederheid het niet wil en als je dan je geluid laat horen ben je een terrorist.
  Het maakt mij niet uit of ze genoeg te eten krijgen je fokt ze gewoon niet voor een vachtje.

 • no-profile-image

  Antonio

  Wat een democratie... actiegroepen bepalen wat je kan kopen in de supermarkt. Ze drammen net zolang door en supermarkten gaan er vrolijk in mee omdat er met dit soort producten meer marge valt te behalen (ze geven netto x meer aan de boer, maar reken aan de klant bruto x meer, terwijl de kosten voor dit eierdozen schuiven hetzelfde zijn).
  Maar de hamvraag is natuurlijk, wat is er nou echt mis met legbatterij-eieren? Milieutechnisch heeft het grote voordelen (emissies per ei zijn minder dan bij scharrel en vrije uitloop eieren). Gezondheidtechnisch scoren dergelijke bedrijven ook beter. En welzijntechnisch, ach dacht je nu werkelijk dat een gestresste kip die het niet naar zijn zin heeft eieren blijft leggen?
  Het publiek wordt een rad voor de ogen gedraaid en de massa holt erachter aan.

 • no-profile-image

  wat een

  De sla in die salade is waarschijnlijk bemest met mineralen uit de gangbare sector, mag dan ook niet he ? En hoe zit het dan met de verpakking, is waarschijnlijk gemaakt van zeer vervuilende olieproducten, mag ook niet he ? Wat een gezeur toch weer allemaal, wees tenminste blij dat je voedsel hebt, mensen van wakkerdier zullen nooit een zusterorganisatie krijgen in 3e wereld landen.....

 • no-profile-image

  jolanda

  laten we eventjes voorop stellen dat we allemaal liever zien dat onze diertjes gelukkig zijn. Lekker uitwaaieren op een openveld met hooguit een buizerd die je lastig valt. Heeeeeeerlijk.
  en natuurlijk vergeten we niet dat de agrarier die ze verzorgt ook een fatsoenlijke boterham wil verdienen voor al zijn noeste arbeid.
  VOORSTEL: we maken al die heerlijke eitjes 3 centjes duurder dat houd in per persoon 42 x 0.03ct = 1.26 en gaan allemaal heeeeeeerlijke scharreleitjes eten Succes

 • no-profile-image

  Jeroen

  Juist Patrick, bedankt voor de melding:)
  Oekepoeki :)

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ik heb liever een legbatterij ei, dan een scharrelei vol met bacterrieen, maar geitenwollensokken mensen zijn. die misschien wel gewend?!

 • no-profile-image

  Margje

  volgens mij hebben mensen als die Lizette
  allemaal een bord voor hun kop om mensen onder druk te zetten en soms zelfs chanteren om andere eieren te gaan gebruiken terwijl dat helemaal niets uitmaakt want batterij eieren zijn gezonder
  dan scharreleitjes daar,daar veel bakteriën en firussen inkunnen zitten maar als ze dat zo graag willen eten ze gaan hun gang maar,maar dan wel zonder een ander daar toe te dwingen zo als ze nu doen

 • no-profile-image

  lizette

  ?? Johma en C1000 naaien consumenten en scharrelboeren door stiekum legbatterij-eitjes in hun scharrelsalades te stoppen. Zo kan een scharrelboer niet concurreren en zo kan een consument niet eerlijk eten kopen. Veel consumenten willen best wat meer betalen voor een fatsoenlijke behandeling van dieren maar worden door liegende bedrijven als C1000 en Johma keihard misbruikt. Aanpakken die lui! Wakker Dier GO!

 • no-profile-image

  Als een biotje in de ochtend

  Ja ja lieve kijkbuiskinderen er is weer heel wat gebeurd in kippenland de afgelopen dagen. Juffrouw de mier ( lees Thieme) heeft haar bezige bijtjes ( lees wakker dier) met gevaar voor eigen leven er op uit gestuurd om iets belangrijkst te vinden in de eiersalade. Eerst moesten ze langs Reintje de vos, die gelukkig druk bezig was om de loslopende kipjes te vangen. Daardoor konden ze ongezien de stallen in om te vragen of de kippetjes niet allemaal naar buiten moesten want anders zou dadelijk hun eitje niet als "goed" bestempeld worden. Een wijze hen vroeg de bijtjes of ze van de verkeerde bloem hadden gesnoven. Als we binnen blijven lopen we in iedergeval niet de kans verscheurd te worden door Reintje de vos. Onze collega's in hun beschermde kooitje zijn denk ik beter af deelde ze de bijtjes mee. Die eieren zijn daarnaast nog gezonder ook. Met deze telleurstellende informatie keerde de de bijtjes terug naar hun koningin juffrouw de mier. "Ga heen zoekt het antwoord wat ik wil horen" zei deze streng. En zo vlogen ze er weer vol goede moet op uit naar de C1000 en Johma. Als volleerde spionen wisten ze een verpakking eiersalade te bemachtigen. De raadselachtige code op de verpakking werd snel doorgemaild naar het hoofdkantoor. Hier ging een team van experts aan de slag, maar vonden niet afwijkends. Juffrouw de mier werd furieus, "moet ik alles zelf doen" schreeuwde ze. "Het zit 'm in de mayonaise, dat proef je toch zo". Een nieuw team werd gevormd, maar nu van afrikaanse bijen. Agressiever en voor niets of niemand bang. Na intensief speurwerk vonden deze het antwoord wat hare majesteit verlangde. "eeuwige roem valt u te dele, mijn bijtjes" sprak juffrouw mier uit tegen haar onderdanen. Deze afrikaanse bijen keerde huiswaards als helden en werden werden in de boeken als zodanig vastgelegd. De gemene "ratjes"uit het C1000 en Johma bos werden aan de schandpaal genageld. Juffrouw mier en haar jagertje(s) leesde nog lang en gelukkig door alle media aandacht die het had opgeleverd. Zo, lieve kindertjes dat is het nu tijd om naar bedje te gaan. Je weet het ogjes dicht en snaveltjes toe.

 • no-profile-image

  Marcel

  Helemaal met je eens, ik ga voor de gezondheid van de mensen. Maar hoe kan het dat je wel mensen en honden en katten en vissen in flats mag proppen en dat er enkele zijn die roepen en daardoor moet het veiligste ei de ban in. Hoezo vrijheid in Nederland met zo'n terroristen??

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Lizette,

  Zelfs al zouden ze het eerlijk erop worden gezet, dan wordt je door Wakker dier weer aangepakt, omdat het zielig is.
  Maar zelf eerlijk werken ho maar, nee spullen van een agrarier vernielen of blokkades van fabrieken, omdat ze niet willen luisteren.

  Lekkere respectloze manier om je zin door te drijven, net kinderen.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Jolanda,

  Wie zegt,dat ik een scharrelei wil eten, zoals ik al eerder schrijf; heb ik liever een batterijei, zonder zorgen van bacterieen, dan zo´n scharrelei.
  Waarbij mensen moeten denken, dat ze ht veel beter hebben..

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Jolanda,

  Juist geld verdienen, waarom denk je dat ik in buitenland zit!

  Jij noemt het gezeur, prima jou mening.

  Maar ik hoef geen bio of eco of scharrelproducten. Maar je wordt wel gedwongen, door de t..... van wakker dier etc etc.

  Knap dat jij een leeftijd kan raden, ben alleen bang, dat je er naast zit.

 • no-profile-image

  Jac

  Wat is er mis met legbatterijeieren dan?
  zou willen dat ik ze nog kon kopen, zijn tenminste zuiver.
  wat is scharrelsalade? als salade kan scharrelen is er toch wat ernstig mis met deze salade, vol met bacterien dan waarschijnlijk......

 • Khalid en zijn maten

  Even verder bordurend op het bacteriën verhaal,wil ik nog kwijt dat ik veel bij verschillende pluimveebedrijven kom,zowel bio als regulier.Wat mij opvalt is dat de reguliere bedrijven hun mest netjes onder een afdak opslaan met een deur ervoor en deze mest word regelmatig opgehaald zodat de kans op verspreiding van bacteriën en ziektekiemen tot een minimum beperkt blijft. Bij de bio bedrijven waar ik kom ligt de mest op een betonplaat naast de schuur,soms afgedekt met een oud,kapot zeil en vaak helemaal niet afgedekt,en sommige bio boeren hebben geen flauw idee wanneer en waar ze de mest af kunnen zetten- de bio akkerbouwer wil het niet- dus op deze manier kunnen alle bacteriën lekker de vrije ruimte in,of opgenomen worden door andere dieren (vogels,muizen,ratten),mijns inziens word door het niet afdekken van de (bio) mest de verspreiding van ziektes in de hand gewerkt. En ook hier word natuurlijk niet op gecontreelrd,want het is een bio bedrijf,dus die is sowieso 'goed bezig'

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.