Pluimveehouderij

Achtergrond 603 x bekeken 1 reactie

Fusie bedreiging voor hobbyboeren

Hobbydierhouders moeten de fusieplannen van de GD en de ASG met argusogen volgen.

Dat zeggen Jinke Hesterman, hoofdredacteur magazine Levende Have, en Paula Polman, voorzitter Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders. Zij vrezen dat onafhankelijk onderzoek naar dierziekten straks niet meer mogelijk is.

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en de Animal Sciences Group (ASG) willen hun krachten bundelen. Dat is hoogst opmerkelijk, omdat het hier gaat om een fusie van een commercieel bedrijf en een (deel van een) universiteit. Overheid en beoefenaars van de zuivere wetenschap zouden vetgedrukte vraagtekens moeten plaatsen bij deze concentratie van kennis en macht. Vooral ook omdat de EU hier alert op is.

Maar er is nog een groep die zijn hart vast moet houden: de kleinschalige houder van kippen, koeien, schapen of geiten. Andere waarden dan economische, zullen door de fusie verder uit het zicht raken. Een onafhankelijk onderzoek naar dierziektebestrijding bijvoorbeeld, was al lastig en is straks helemaal niet meer mogelijk, zo valt te vrezen.

Drie recente voorbeelden geven aan dat de kleinschalige houders de krachtenbundeling met argusogen moeten volgen: de ophokplicht, het scrapiebestrijdingsprogramma en de blauwtong-epidemie.

Wat betreft de ophokplicht: de wetenschap heeft er tot nu toe weinig brood in gezien om de ware veroorzakers van de verspreiding van vogelgriep - handel en industrie - te ontmaskeren. Mythevorming (het zijn de trekvogels!) volstond kennelijk. Gevolg: veel onnodig ophokleed. Totdat het ministerie van LNV na lang aandringen van hobbyhouders een einde maakte aan het zinloze ophokritueel.

Dan de scrapiebestrijding. Op dat gebied manifesteerde zich de afgelopen jaren al een hechte samenwerking tussen GD en ASG. Scrapie, vooral een ziekte die de commerciële rassen treft, moest uitgebannen worden. Grote scheppen overheidsgeld zijn uitgegeven aan genotypering.

Ook de kleine houder kreeg voorgeschreven dat hij alleen nog maar rammen van een bepaald genotype mocht inzetten, omdat deze ongevoelig zouden zijn voor de ziekte. Gevolg: veel waardevolle fokdieren van zeldzame rassen zijn verloren gegaan. Totdat het ministerie van LNV na lang aandringen van hobbyhouders een einde maakte aan de zinloze rammenverordening.

Tenslotte de blauwtong-epidemie. Als het aan de GD had gelegen, was er vooral bloed getapt (kosten bij tien tot twaalf monsters 150 euro) om te kijken of herkauwers na twee blauwtongjaren voldoende natuurlijke weerstand hebben opgebouwd. Gelukkig heeft het ministerie van LNV, mede op aandringen van de kleinschalige schapenhouders en het toen nog onafhankelijke instituut voor dierziektebestrijding CIDC-Lelystad (ondertussen óók ASG), gekozen voor een duidelijke vaccinatiestrategie. Daarmee is kostbaar bloed tappen voorkomen. En dankzij de vaccinatie kunnen vrijwel alle schapen met een gerust hart het blauwtongseizoen tegemoet zien.

Het ministerie van LNV is beslist gevoeliger geworden voor het belang dat de kleinschalige houderij vertegenwoordigt. Dat is winst. Maar rustig achterover leunen, kan de hobbysector zich niet permitteren. Daarvoor is de nieuwe concentratie van kennis en macht op landbouwgebied te bedreigend. Het is te hopen dat landbouwminister Verburg er een stokje voor steekt.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  J. Hesterman

  Onze wens is snel ingewilligd. De fusie is van de baan.
  Simon Vink van WUR meldt op 16 juli:
  ''In februari zijn de Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen UR en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) een onderzoek gestart naar de wijze waarop een intensievere samenwerking tussen beide organisaties vorm kon worden gegeven. Daarbij was een organisatorische integratie het uitgangspunt.
  Uit het onderzoek is gebleken dat er weliswaar goede inhoudelijke mogelijkheden liggen om de samenwerking te versterken, maar dat er voor een meest vergaande integratie in de vorm van een fusie geen overeenstemming kon worden bereikt. (Minder vergaande vormen van integratie worden niet wenselijk geacht, omdat daarmee de met de integratie beoogde vergroting van de slagkracht in de markt niet kan worden bereikt. Partijen hebben daarom besloten op inhoudelijke thema’s de samenwerking verder te versterken en gezamenlijke activiteiten te ontwikkelen.''
  Vergroting van de slagkracht in de markt....Waar een universiteit zich al niet mee bezig houdt.

Of registreer je om te kunnen reageren.