Pluimveehouderij

Achtergrond

Eieren tegen blindheid genomineerd

Newtritious bv is genomineerd voor de Food Valley Award 2008 voor onderzoek naar verrijkte eieren ter preventie van blindheid.

Newtricious bv in Oirlo, van legpluimveehouder Jos Nelissen, is vorig jaar een onderzoek gestart waarbij eieren worden verrijkt met carotenoïden, natuurlijke pigmenten die onder meer voorkomen in maïs en groene bladgroenten. Deze carotenoïden hebben een beschermend effect op leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD).

Uitreiking op Food Vally Conferentie

De Food Valley Award 2008 wordt uitgereikt op 7 oktober 2008 tijdens de Food Valley Conferentie in Cinemec in Ede. De Food Valley Award 2008 is een initiatief van de stichting Food Valley. Er zijn drie bedrijven genomineerd. De inzendingen werden onder meer beoordeeld op innovatie, samenwerking en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Nog geen behandeling tegen LMD

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is een ernstige oogafwijking waartegen (nog) geen behandeling mogelijk is. In Nederland is bij 100.000 mensen de LMD-diagnose gesteld. Ook eieren zijn een bron van carotenoïden. Dus onderzocht Newtricious hoe met verrijkte voeders ’specialty’ eieren geproduceerd kunnen worden. Eieren hebben als voordeel dat de carotenoïden aan het vet van de dooier worden gebonden waardoor ze beter beschikbaar zijn.

Onderzoek Universiteit Maastricht

Het Academisch Ziekenhuis Maastricht heeft deze speciale eieren gedurende drie maanden getest bij honderd vrijwilligers. De vakgroep Humane Biologie van de Universiteit Maastricht volgde de effecten van factoren als het cholesterolniveau en andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Als de hypothese is bevestigd, komt dit ei van Newtricious eind 2008 op de markt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.