Pluimveehouderij

Achtergrond 205 x bekeken 2 reacties

Week 26: BCP naar record, maar...

Bij de aanvoer van levende kuikens is – mede als gevolg van de hoge voerprijzen – sprake van enige krapte, met als gevolg dat de prijzen van de levende aanvoer iets zijn gestegen, overigens niet volgens verwachting van elke slachter. De basiscontractprijs heeft een record van 80 cent bereikt.

Afzet kuikenvlees loopt moeizaam

Ondanks de lagere levende aanvoer loopt de afzet van geslacht product moeizaam. Kuikenbouten en kuikenvleugels lopen goed tot uitstekend, zowel qua aantallen als prijs, maar met kuikenkappen is het soms duwen en de afzet van kuikenfilet staat zwaar onder druk.

Kuikenfilet uit Polen

Er komt nogal wat kuikenfilet vanuit Polen naar het westen voor lagere prijzen dan waarvoor het hier, bij de huidige prijzen voor levende kuikens, kan worden geproduceerd.

Duitsland: overschot naar Nederland

In Duitsland, waar minder ruimte is voor het Nederlands product wegens de afspraak tussen slachterijen en retail voor 5D-producten, is wat overschot en dat wordt, aldus een slachter „bij ons over de schutting gekiept onder de Nederlandse kostprijs.” De Duitsers nemen het verlies daarvan, want dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de Duitse retailprijzen, die een stuk hoger zijn dan die in Nederland.

Engeland: stijgend chauvinisme

De overzeese export naar Engeland biedt onvoldoende soelaas. In Engeland komt de consumptie van Nederlands kuikenproduct niet goed op gang. Bovendien ondervindt de kuikenvleesexport er steeds meer hinder van toenemend chauvinisme.

Vanaf juli hogere kuikenaanvoer

Over de (nabije) toekomst zijn de pluimveeslachters niet gerust. Er wordt vanaf medio juli een lichte stijging van de kuikenaanvoer verwacht, terwijl de absolute consumptie van kuikenvlees wegens de vakanties zal afnemen. In welke mate de kuikenvleesconsumptie zal dalen, hangt vooral af van het weer. Blijft dit goed, dan zullen veel Nederlanders hier vakantie vieren, anders gaan ze naar het buitenland. Dat veel Turken (uit Nederland en Duitsland) naar hun moederland op vakantie gaan is nadelig voor de afzet van kappen (voor kebab).

Geslacht product maakt levendprijs niet goed

Ook structureel wordt geen verbetering verwacht, zolang de stijging van de prijs van het levend product niet wordt goedgemaakt door die van het geslacht product. Kuikenfilet en kuikenbouten worden daarbij als bottleneck aangemerkt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rik

  Wat de Duitsers kunnen, kunnen wij dat niet? 8 of 12NL (grootouders-broederij-opfok-VB-broederij-vleeskuikens-slachterij-uitsnijderij+4 keer voerfabriek). Kunnen we in Nederland ook een betere retailprijs krijgen met een merknaam.

 • no-profile-image

  jan de Haan

  Hollanders zijn nuchtere mensen.
  Eerst kijken we naar de prijs,
  dan naar de kwaliteit, maar toch is de prijs meestal doorslaggevend.

  Wat het eten betreft zijn de duitsers veel emotioneler dan wij.........
  Duitse "kwaliteit' zeggen ze is ALTIJD BETER dus kopen ze dat, ook al is het soms duurder.

  Beter is het niet dat is wel bekend, wel vetter daarom hebben ze ook van die dikke koppen.

Of registreer je om te kunnen reageren.