Pluimveehouderij

Achtergrond

Week 25: kuikenprijs 79,5 cent

De vrije prijzen voor lichte en zware kuikens zijn deze week opnieuw naar boven bijgesteld en liggen nu voor beide op gemiddeld €0,95/kg.

De basiscontractprijs voor levering volgende week steeg ook en kwam uit op €0,795/kg inclusief btw.

Normaal kuikenaanbod

Het aanbod van kuikens is normaal, en volgens slachterijen en handelaren zeker niet extreem ruim van omvang en dat is gezien de huidige kuikenfiletprijs maar goed ook, zo melden de PVE.
Volgens de meest recente opzetcijfers van vleeskuikens zal het kuikenaanbod op korte termijn ook zeker niet sterk gaan oplopen.

Behoorlijke binnenlandse kuikenconsumptie

De vraag en bestellingen van kuikenvlees zijn voor wat betreft de af te zetten volumes weliswaar normaal voor de tijd van het jaar, maar volgens een aantal slachterijen en handelaren oogt deze toch wel wat rustiger dan men in de afgelopen periode gewend was.
De binnenlandse consumptie van kuikenvlees ligt nog steeds op een behoorlijk niveau.

Duitsland: redelijke versafzet

De versafzet naar Duitsland wordt als redelijk gekwalificeerd. Vooral de diverse kuikenpootsoorten en verse kuikenvleugels worden door de Duitsers over het algemeen goed gevraagd en dat geldt voor meer EU-afzetgebieden. Duitse marktdeskundigen melden licht oplopende prijzen voor Nederlandse kuikenpoten. In Duitsland beperkt de vraag zich niet alleen tot de specifieke barbecueproducten, maar men toont ook veel interesse voor andere kuikendelen.

Oost-Europa: redelijk goede vraag

Ook de vraag naar bevroren kuikenbouten vanuit een aantal Oost-Europese EU-landen, zoals de Baltische staten en Roemenië loopt redelijk goed door. De prijzen van deze kuikendelen trekken nog iets aan en liggen nu rond €1,25/kg.

VK: prijzen kuikenfilet problematisch

Tot zover geen enkel probleem dus. De minder goede ontwikkelingen zitten opnieuw vooral in de afzet van kuikenfilet. Dit geldt dan nog niet zozeer voor de gevraagde volumes, maar vooral voor de prijzen. Zoals bekend is traditioneel vooral het Verenigd Koninkrijk een belangrijke afzetmarkt voor kuikenfilet en hier liggen opnieuw de belangrijkste minpunten op de huidige markt van kipfilet.

De oorzaak hiervan lijkt aan de ene kant het aanbod van kuikenfilet te zijn, want volgens enkele informanten zou dit behoorlijk ruim van omvang zijn. Een ander probleem is de prijs die de Engelse consument voor kuikenfilet moet ophoesten. Vergeleken met Nederland ligt de prijs van het kuikenfilet voor de Engelse consument veel hoger. Dit speelt de consumptie van kuikenfilet niet bepaald in de kaart.

De meest recente peilingen van de huishoudelijke aankopen in het Verenigd

Koninkrijk zijn van eind mei 2008. De eerste vijf maanden van 2008 lag het verbruik van pluimveevlees in volume iets onder het peil van dezelfde periode van 2007. Naar bestedingen gemeten lagen de aankopen echter ongeveer 7 procent boven die van de eerste vijf maanden van 2007. De prijzen van de diverse roodvleessoorten zijn ook wel iets opgelopen, maar toch niet zo sterk als die van pluimveevlees.

Een redelijke prijs voor kuikenfilet is voor slachterijen essentieel voor de opbrengsten, want de helft van een kuiken bestaat immers uit filetkappen en dat betekent dat een goede opbrengst van kuikenvlees voor een aanzienlijk deel van deze delen afkomstig is.

Bron: PVE

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.