Pluimveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Wakker Dier: marktkooplui liegen over eieren

Op dagmarkten worden kooi-eieren als scharrelei verkocht, stelt Wakker Dier vast.

Wakker Dier onderzocht de eierverkoop op dagmarkten in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Amersfoort, Zwolle, Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Den Bosch. Op 36 van de 53 onderzochte kramen werden nog legbatterijeieren verkocht. Daarover werd op 23 van deze kramen gelogen. Op 22 van de 53 marktkramen werden scharreleieren verkocht. Tien van de 22 kraamhouders suggereerden dat scharrelkippen buiten lopen. Consumenten op de markt worden massaal voorgelogen, concludeert Wakker Dier.

Creatieve smoesjes

De marktkooplui, die werden gefilmd met een geheime camera, bleken creatief in de toelichting: ‘Deze lopen ‘s middags buiten’, ‘Legbatterijen bestaan niet meer in Nederland’, ‘Deze komen van scharrelkippen, zeker weten’, ‘Deze zijn van loslopende kippen, dat is belangrijk’ en ‘Dit zijn scharreleieren, want er staat kippenboerderij op het doosje’. Via de code op het ei achterhaalde Wakker Dier dat het om eieren uit de legbatterij gaat.

De verkoop van eieren via dagmarkten maakt enkele procenten uit van de totale verkoop.

Bekijk het filmpje >>

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  eierstruif

  Het wordt zo langzamerhand voorspelbaar!! Elk jaar als de komkommertijd aanbreekt krijgen we de verhalen van de kooi versus scharreleieren. En let op !! binnenkort word er weer een varkenstransport in italie of spanje in de spotlights gezet. slimme pr is er geen nieuws dan maken we nieuws, en misschien levert het wel leden op, en dus euro's. Het is ook overal hetzelfde, uiteindelijk gaat het toch weer om de euro's ook bij deze zogenaamde dierenvrienden

 • no-profile-image

  Ei

  Laten dan maar niet beginnen waarover Wakker Dier de consumenten allemaal voorliegt

 • no-profile-image

  Willem

  Moet je dit soort reacties niet plaatsen op een consumentensite? Wat heeft de sector hier mee te maken? Die kunnen hier toch niks aan doen? Die zorgen er wel voor dat het duidelijk is uit welke houderijsysteem het ei afkomstig is door middel van een stempel. Hierdoor heeft wakker dier ook kunnen achterhalen waar de eieren wegkomen dus de stempels werken wel!!

 • no-profile-image

  leo

  zo zie je maar weer dat alhet geld wat we als sector ophoesten aan cpe ppe opgaat aan praten zeveren en borrelen ,maar controleren liever bij de boer want die laat zich wel doen

 • no-profile-image

  Ad Coppelmans

  Wat een onzin de actie van wakker dier,op ieder ei staat nl het houderij systeem op ,in ieder doosje staat de betekenis van de code ,dus als de consument wat kritischer is dan kunnen ze dit ook zelf constateren.
  MVRGR Ad Coippelmans

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.