Pluimveehouderij

Achtergrond

Vogelpestalarm nekt Tyson Foods op beurs

Het Amerikaanse pluimveevleesconcern Tyson Foods kreeg op de beurs een forse koersdaling voor de kiezen.

Deze daling volgde op een melding van het concern over de vondst van vogelpest. Tyson Foods signaleerde bij een aantal kippen uit de Amerikaanse staat Arkansas het laagpathogene vogelpestvirus H7N3. Daarop heeft het concern zo’n 15.000 kippen laten vergassen. Hoewel het laagpathogene virus geen gevaar betekent voor mensen, reageerden beleggers heftig op het nieuws.

De aandelen van de Amerikaanse pluimveevleesconcerns gingen onderuit, in verband met de vrees dat buitenlandse afnemers zouden afhaken. Niet veel later werd bekend dat Japan de import van pluimveevlees uit Arkansas tijdelijk stopt, terwijl de VS zelf de export vanuit Arkansas naar Rusland negentig dagen opschort.

Grote stijger deze week is de Noorse kunstmestfabrikant Yara. De koers van dit concern kreeg opnieuw een impuls na signalen dat de kunstmestprijzen het hoogste niveau nog niet achter de rug hebben. Vergeleken met begin dit jaar is de beurswaarde van Yara fors gestegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.