Pluimveehouderij

Achtergrond 311 x bekeken

Online boek biohennen

Online boek 'Gezondheid van biologische hennen' valt te downloaden.

Het boekje Gezondheid van biologische leghennen is een een bundeling van alle reeds eerder uitgegeven artikelen en brochures van de Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen UR en het Louis Bolk Instituut over de gezondheid van biologische leghennen. Ook zijn enkele nieuwe stukken toegevoegd over voor de biologische leghennenhouderij relevante onderwerpen. Ter completering worden nog enkele veel voorkomende aandoeningen behandeld.

ASG-onderzoekster Thea Fiks heeft de bundel samengesteld: „Door de andere wijze van houden en de andere voeding kunnen biologische hennen met andere gezondheidsrisico’s te maken hebben of daar anders op reageren. Voorbeelden hiervan zijn de mogelijke gevolgen van schadelijk pikgedrag doordat biologische hennen niet aan de snavels zijn behandeld. Ook het uitloopgedrag van biologische hennen is doorgaans hoger dan bij regulier gehouden hennen, wat invloed kan hebben op parasitaire problemen of ongewenste residuen in eieren (zoals dioxinen). Ten slotte is de biologische sector geneigd gezondheidsrisico’s anders te benaderen dan de reguliere sector. Men vertrouwt meer op de natuurlijke mogelijkheden van het dier om ziekteverwekkers het hoofd te bieden en tracht medicijngebruik tot een minimum te beperken. Dit laatste wordt bekrachtigd door wettelijke eisen.”

download het boekje op de ASG-site

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.