Pluimveehouderij

Achtergrond

Duitse eiermarkt goed in evenwicht

De Duitse eiermarkt laat een goed evenwicht zien tussen eieraanbod en vraag. De eierprijzen trokken in doorsnee licht aan, maar de ruimte naar boven blijft krap, zo meldt het Duitse marktbureau ZMP op 4 juni 2008.

De lichte opleving in de vraag naar eieren valt terug te voeren op de grotere aankopen door de eiproductenindustrie. De eierverwerkers willen zich op het nu voor hen gunstige prijsniveau indekken en zijn bereid ook iets meer te betalen voor de eieren dan in de voorgaande weken.

Ook via de eierexport gaat een deel van het eieraanbod weg, zowel binnen als buiten de EU.

De vraag naar eieren van de kant van de levensmiddelenhandel en de verbruikers ligt op een seizoenmatig niveau.

Het eieraanbod dekt nog altijd de vraag naar eieren, maar het aanbod op de Duitse eiermarkt wordt niet meer als dringend ervaren. Bij de zware eieren is het aanbod in verhouding tot de vraag zelfs krap, omdat de productie ervan is teruggelopen.

De lichte prijsstijgingen in de eierafzet naar de eiproductenindustrie weerspiegelen zich niet in hogere eierprijzen bij de gesorteerde, verpakte eieren. De discouters zijn hooguit bereid tot minimale stijgingen.

Albert Papenburg

Of registreer je om te kunnen reageren.