Pluimveehouderij

Achtergrond 289 x bekeken

Week 21: vrije kuikenprijzen +3 cent

Het beeld op de markt van kuikenvlees blijft behoorlijk positief ogen. De basiscontractprijs voor levering volgende week (week 22/2008) stabiliseerde weliswaar op €0,78/kg, maar ligt daarmee wel op het hoogste peil van de afgelopen jaren. De vrije kuikenprijzen zijn deze week voor zowel lichte kuikens als zware kuikens met €0,03/kg opgelopen. Dat is opmerkelijk, want meestal dalen of stijgen de vrije kuikenprijzen per week met hooguit €0,01/kg.

Goede afzet vers kuikenproduct

De vraag en afzet van vers kuikenproduct is zonder meer goed. De prijzen van vers filet lijken nu zelfs wat aan te trekken. Dat is toch een ontwikkeling ten positieve en het is lang geleden dat de prijzen van kuikenfilet stegen. De wat oplopende prijstendens bij filet, waarvan slachterijen en handelaren melding maken, wordt overigens wel wat aarzelend ingezet, maar het is toch positief dat handelaren en slachterijen voor kuikenfilet eindelijk eens een wat betere prijs realiseren.

Betere afzet kuikenfilet naar VK

Het lijkt erop dat de afzet van kuikenfilet richting het Verenigd Koninkrijk iets aan het verbeteren is. De huishoudelijke aankopen van kuikenvlees stonden in het Verenigd Koninkrijk de laatste tijd onder druk. De meest recente meting van de aankopen van kuikenvlees betrof de periode tot en met eind april 2008 en daaruit bleek dat het verbruik van kuikenvlees toch enigszins in de lift zat. Dat gold vooral voor de bestedingen die wat sterker toenamen dan de volumeaankopen. Volgens ingewijden namen de bestedingen voor kuikenvlees vooral toe doordat met name de aankopen van de duurdere (biologische) kipsoorten sterk in de lift zaten.
Voor dit moment en ook de komende periode trekken echter ook de aankopen van de traditionele kipsoorten weer aan, vooral doordat de lokale Engelse markt een licht tekort heeft aan kuikenproduct. Dit zou komen doordat men vanaf februari 2008 veel broedeieren voor export heeft aangewend, doordat de binnenlandse vraag als gevolg van de Jamie Oliver-kwestie toch enigszins onder druk stond. Hoe dan ook, het lijkt er nu dus op dat de Engelse markt voor kuikenvlees aan een herstel begonnen is.

Barbecue verhoogt consumptie kuikenvlees

De consumptie van vers kuikenvlees lijkt op dit moment dik in orde en dat is een beeld dat niet alleen voor de Nederlandse markt geldt, maar dat zeker ook in veel Europese landen zichtbaar is. Het mooie weer van de laatste tijd is een van de belangrijkste oorzaken van de huidige goede vraag naar kuikenvlees, want de consument lijkt de barbecue weer gevonden te hebben.

Prijzen kuikenbouten stijgen

Volgens enkele slachterijen en ook handelaren valt de vraag naar diepvrieskuikenbouten vanuit de traditionele Oost-Europese landen wat tegen. Potentiële afnemers hikken blijkbaar tegen het prijspeil aan. De prijzen van de kuikenbouten lopen wel op, maar liggen toch nog niet op het peil van de zomer van 2007.
Overigens lijkt het aanbod van bevroren kuikenbouten wat achter te blijven, wat vooral veroorzaakt zou worden door de goede versvraag naar pootdelen. Daardoor worden de kuikenbouten nogal eens verder opgedeeld voor bijvoorbeeld een product als drumsticks, die zich prima lenen voor het bereiden op de barbecue.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.