Pluimveehouderij

Achtergrond

Britten brengen vaccin tegen H5N1 op de markt

Het Britse farmaceutische concern GlaxoSmithKline mag het Prepandrix vaccin tegen H5N1 vogelgriep in Europa op de markt brengen.

GSK is het eerste bedrijf dat van de Europese Commissie groen licht heeft gekregen voor het verkopen van een vogelgriep-vaccin.

Prepandrix mag nu in alle 27 EU-landen op de markt komen. ''Daarmee hebben de Europese overheden de mogelijkheid om hun bevolking van te voren te beschermen tegen de gevolgen van een pandemie. Dit vaccin betekent een belangrijke stap om een epidemie van vogelgriep in de wereld het hoofd te kunnen bieden,'' zegt topman Jean-Pierre Garnier van GSK.

Het bedrijf benadrukt dat het hierbij gaat om een vaccin dat vòòr een eventuele uitbraak toe te passen is. ''Pandemie vaccins worden geproduceerd zodra er een uitbraak is en gebruiken de specifieke variant. Door de productietijd zijn dergelijke vaccins echter pas vier tot zes maanden nadat de pandemie heeft toegeslagen beschikbaar, wat vermoedelijk te laat is voor vele slachtoffers. Een pre-pandemie vaccin is gebaseerd op de huidige varianten van H5N1 die waarschijnlijk een pandemie zullen veroorzaken en spelen een kritische rol in de planning van de voorbereiding.''

Of registreer je om te kunnen reageren.