Pluimveehouderij

Achtergrond 431 x bekeken

Beregenen helpt aardappelen niet voldoende in schraal weer

Henk Gunter, die met twee broers een akkerbouwbedrijf runt in Sint Annaland, beregent een perceel van 4 hectare Doré-aardappelen.

In totaal teelt hij in het vroege segment 13 hectare Doré’s en 2 hectare Frieslanders. Hij is niet erg tevreden over de huidige omstandigheden. "Het is droog en beregenen is dringend nodig. Ze krijgen twee keer zo’n 15 millimeter water. Toch redt je het hier ook niet mee. Als het zo schraal is, droogt het zo weer op. We hebben snel een bui nodig." Vanaf begin juni denkt hij aan de veiling te kunnen leveren. Foto Anton Dingemanse

Het was de afgelopen dagen warm. Ook de dieren in de wei zochten verkoeling. Deze koeien maakten handig gebruik van de schaduw van een schuur. Begin 2000 begon het project Bomen voor Koeien op initiatief van Stichting wAarde en Vara vroegevogels. Wat begon als een eenmalige actie werd een succes. In de afgelopen maanden zijn er zo’n 12.000 bomen de grond ingegaan. Hiermee komt het totaal volgens de organisatie op ruim 76.000 bomen. Het planten van een boom kost 10 euro. De bomen dragen niet alleen bij aan het het landschap maar bieden ook veel bescherming tegen weer en wind. Veel groen heeft in het verleden moeten wijken voor rechte lijnen en zware machines. De koeien in de wei hebben hier volgens de organisatie onder te lijden. Bomen voor koeien wil gaan voor 100.000 bomen eind dit jaar. Foto FBF.nl

Niet alle ondernemers in de glastuinbouw weten met een geteeld product een goede belegde boterham te verdienen. Deze kaseigenaar in Maarssen zag het in ieder geval met zijn teelt niet meer zitten en ging op zoek naar andere bronnen van inkomsten. Zo heeft deze ondernemers zijn teelt vervangen door het opslaan van caravans. Zeker tijdens deze pinksterdagen zijn veel caravans opgehaald en was het voor de kaseigenaar een drukte van belang om de caravans in en uit de kasruimte te rijden. Foto Clement Mol

Seoel is vrij van pluimvee. Nadat er in de Zuid-Koreaanse hoofdstad wederom vogelpest H5N1 was gesignaleerd, besloot het stadsbestuur al het pluimvee in de stad te ruimen. Volgens officiële opgave van het stadsbestuur zijn er zo’n 15.000 stuks pluimvee geruimd. Het ging om kippen, eenden, fazanten en kalkoenen die werden gehouden door boeren, restaurants, scholen en privépersonen. Tijdens de ruimingsactie bleven kanaries, papegaaien en papegaaiachtige dieren gespaard. Het risico dat deze dieren vogelpest verspreiden wordt minimaal geacht. De laatste weken heeft Zuid-Korea 28 gevallen van vogelpest gehad. Tot nu toe zijn 6,8 miljoen dieren geruimd. Foto ANP

Roel Delies poseert bij een serie oude olijfbomen uit Spanje. De in totaal negen bomen zijn 100 tot 300 jaar oud en zijn afkomstig uit de kwekerij van mede-Groninger Jan van de Velde, vlakbij Barcelona. Van de Velde probeert de bomen in Nederland via Delies af te zetten. "Hoe ouder, en dus doorgroefder, hoe mooier en duurder. In prijs variëren ze van 700 tot 900 euro." De olijfbomen zijn volgens Delies zeer geschikt voor de Nederlandse markt. In Spanje overleven ze winters van min 15 graden Foto Dennis Beek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.