Pluimveehouderij

Achtergrond

Week 17: eiermarkt blijft tegenvallen

Het beeld op de eiermarkt blijft in het algemeen tegenvallen. Enkele pakstations melden dat het in week 17/2008 qua volume nog wel redelijk loopt, maar er zijn toch ook pakstations die de af te zetten volumes eieren sterk vinden tegenvallen.

Oplopend eieraanbod

De tegenvallende ontwikkeling op de eiermarkt wordt vooral veroorzaakt door het wat oplopende eieraanbod. Er worden zo hier en daar nu vrij goedkope eieren uit Spanje en Frankrijk aangeboden en dat geeft duidelijk meer druk op de ketel. Daarnaast is men niet echt te spreken over het huidige niveau van de eierconsumptie, want dat valt toch ook wat tegen.

Eierprijzen dalen verder

De eierprijzen vertonen hierdoor weer een verder dalende tendens. Over het algemeen dalen de eierprijzen deze week met gemiddeld €0,10/100 stuks, maar er waren enkele Duitse retailers die deze week (week 17/2008) zelfs nog minder voor de eieren boden.

Eiproductenindustrie heeft genoeg eieren

De eiproductenindustrie toont niet bijster veel interesse, want veel eierverwerkers zitten tot aan de nok toe vol met eieren. Het kan niet anders dan dat dit marktsegment ook problemen aan de afzetkant heeft.

Weinig vraag uit derde landen

Een extra tegenvaller is dat de vraag vanuit derde landen ook niet groot is. Verwacht zou mogen worden dat de interesse vanuit de derde landen vanwege de almaar dalende eierprijzen zou oplopen, maar dat is geenszins het geval. Zeer waarschijnlijk komt dit door de koersverhouding euro/dollar.

(bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.