Pluimveehouderij

Achtergrond 580 x bekeken

Week 17: BCP daalt halve cent

De basiscontractprijs stond sinds week 14/2008 op €0,78/kg incl. btw, maar de basiscontractnotering is voor volgende week (week 18/2008) 0,5 cent naar beneden bijgesteld.
De prijzen van de vrije kuikens zijn vorige week met €0,01/kg naar beneden bijgesteld en deze week (week 17/2008) met nog eens €0,03/kg. De vrije notering ligt voor lichte en zware kuikens nu op €0,84/kg.

Moeilijke afzet kuikenfilet op VK

De markt van kuikenvlees is op zich nog niet slecht, maar heeft wel steeds meer last van de problemen met de afzet van kuikenfilet. De prijzen van kuikenfilet bij export op het Verenigd Koninkrijk zijn niet al te best, en daar komen nu ook nog eens geluiden uit de markt bij van een oplopende import in de EU van goedkoop kuikenfilet uit Brazilië.

Negatieve uitstraling naar kuikendelen

Het is uiteraard duidelijk dat niet iedereen kuikenfilet afzet op het Verenigd Koninkrijk, maar het is wel merkbaar dat deze ontwikkeling effecten heeft op de afzet van andere kuikendelen bij veel branchegenoten. Enkele weken terug werden de minder goede verdiensten bij de afzet van kuikenfilet nog redelijk gecompenseerd door de op zich niet al te slechte prijzen van de overige kuikendelen. Deze zijn nog steeds niet echt slecht, maar het wordt allemaal wel moeizamer om de kuikendelen in prijs vast te houden.

Er wordt niet veel kuikenproduct ingevroren

Hoewel de afzet van kuikenfilet dus voor de nodige problemen zorgt, wordt er volgens ingewijden nog niet extreem veel kuikenvlees ingevroren. Dit komt mede doordat de vraag naar onder meer kuikenbouten uit Roemenië en de Baltische Staten redelijk goed van omvang is. Dit geldt eveneens voor de vraag naar drumsticks en andere kuikenpoten en kuikenvleugels.

Vrije dagen kunnen vraag stimuleren

In week 18/2008 zijn er nogal wat extra vrije dagen. Wanneer de consumenten de vakantiedagen in het binnenland doorbrengen kan dit, in combinatie met wat oplopende temperaturen, het verbruik van kuikenvlees zeker ten goede komen.

Aanbod kuikenvlees niet extreem ruim

Het aanbod van kuikenvlees wordt op dit moment niet als extreem ruim ervaren en dat valt gezien de toenemende importen vanuit Brazilië dus eigenlijk nog wel mee. Het is de vraag hoe het aanbod zich de komende periode gaat ontwikkelen. Dit zal naast de Europese opzet van vleeskuikens ook bepaald worden door de importen uit Brazilië. Recente EU-opzetcijfers zijn niet beschikbaar, maar de Nederlandse opzet van vleeskuikens was in maart 2008 niet extreem groot van omvang, zodat het kuikenaanbod vanuit de Nederlandse productie qua volume de komende periode vermoedelijk niet veel zal veranderen.

(bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.