Pluimveehouderij

Achtergrond 178 x bekeken 2 reacties

Week 16: afwachtende kuikenmarkt

De stemming op de markt van vleeskuikens en kuikenvlees is de laatste weken aan het temperen.

Vrije kuikenprijzen dalen

De druk op de markt kwam - net als vorige week – ook deze week (week 16/2008) tot uitdrukking in een daling van de vrije kuikenprijzen van de lichte kuikens en de zware kuikens. Dit keer in beide gevallen met 1 cent. De basiscontractprijs voor volgende week bleef ongewijzigd op €0,78/kg inclusief btw.

Afzet naar VK blijft een domper

De belangrijkste domper blijft de problematische afzet naar het Verenigd Koninkrijk vanwege de intussen welbekende nadelige koerverhouding tussen pond en euro. Vanwege het aanzienlijke aandeel van het Verenigd Koninkrijk in de afzet, verloopt de verkoop van kappen en kuikenfilet in zijn geheel wat stroef. Ook met de afzet van kuikenpoten en kuikenbouten liep het deze week wat minder.

Concurrentie varkensvlees dreigt

Deze ontwikkelingen en de 'angst’ voor concurrentie van varkensvlees nu de prijzen daarvan dalen, maken dat de pluimveevlees verwerkende sector zich voorzichtig en afwachtend opstelt. De algemene verwachting is dat dit de rest van de maand zo zal blijven, meer omdat de opzet ruim is en de kuikens goed groeien bij dit weer.

Lichtpuntjes

Lichtpuntjes zijn er wel. Als het weer verbetert en de barbecues voor de dag komen, zal dit een positief effect hebben. Bovendien komen er momenteel broedeieren en eendagskuikens uit het VK hierheen. Dit zou kunnen betekenen dat er over een week of zes meer ruimte komt op de Engelse markt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Broedei

  Gisteren kregen wij van de zelfde uitgevers organisatie een andere mail.
  Afzet van paprika's etc naar het verenigd koninkrijk ondervind geen enkele last van de verstoorde koersverhoudingen tussen pond en euro. Paprika's duurder als ooit.
  We verwijzen dus het feit dat de pond de boosdoener is naar het land van de fabeltjes. Er wordt slecht wat geroepen door een kleine groep om de markt in toom te houden.

 • no-profile-image

  r. gijsbers

  Toch raar dat men al weken/maanden blijft hammeren dat door de koersverhouding pond/euro moeilijk producten zijn af te zetten in VK terwijl vanuit datzelfde VK berichten komen zoals hieronder omschreven: “Veel Britse handelaren geven de voorkeur aan buitenlandse producten, vooral uit Holland, omdat de kwaliteit beter is. Dat beeld varieert uiteraard van week tot week, afhankelijk van het aanbod en het seizoen, maar over het algemeen is er veel vraag naar Nederlandse waar. Die invoer wordt door de hogere eurokoers steeds duurder, maar dat lijkt de vraag niet af te remmen. R.G. te V.

Of registreer je om te kunnen reageren.