Pluimveehouderij

Achtergrond 178 x bekeken 1 reactie

Week 15: vrije kuikenprijzen lager

De markt van kuikenvlees oogt nog redelijk positief, maar kuikenfilet heeft te maken met wat druk op de prijzen.

Vrije kuikenprijzen lager

De vrije marktprijzen van de lichte kuikens en zware kuikens waren de afgelopen 3 weken niet gewijzigd, maar zijn deze week iets naar beneden bijgesteld. Dit gold wat meer voor de zwaardere kuikens dan voor de lichtere kuikens. De basiscontractprijs voor volgende week stabiliseerde op €0,78/kg inclusief btw.

Druk op prijzen kuikenfilet

Minder positief op de kuikenvleesmarkt is vooral de prijsontwikkeling bij kuikenfilet, want de kuikenfiletprijzen staan behoorlijk onder druk. Het is dat men nog redelijke prijzen bij de andere delen weet te realiseren, waardoor de slechte kuikenfiletprijzen wat gecompenseerd worden, want anders zou de situatie op de kuikenvleesmarkt er minder gunstig uitzien.

Stroeve afzet kuikenfilet naar VK

De afzet van kuikenfilet naar het Verenigd Koninkrijk heeft nog steeds te kampen met het probleem van de koers pond/euro: naast de dollar wordt ook het pond ten opzichte van de euro steeds zwakker en dat is voor Nederlandse exporteurs geen reden om de vlag uit te hangen.
Overigens zijn de huishoudelijk aankopen in Engeland bij de laatst beschikbare meting weer wat aangetrokken. De bestedingen zijn in februari 2008 in vergelijking met februari 2007 met 10 procent toegenomen terwijl er 5 procent meer volume werd aangekocht.

Goede binnenlandse vraag

De binnenlandse vraag naar kuikenvlees in Nederland ligt goed op peil en dat betekent dat het met de consumptie van kuikenvlees wel goed zit.
Ook de vraag vanuit Duitsland en de belangrijkste afzetgebieden in Oost-Europa loopt goed door en wat dat betreft lijkt er geen vuiltje aan de lucht.

Kuikenbouten, kuikenpoten

De prijzen van de kuikenbouten liggen nu zo ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar rond deze tijd en dat is op zich een heel redelijk en acceptabel prijspeil. De prijzen van de hele kuikenpoten variëren wat, afhankelijk van vooral de gewichten. Tot voor kort waren volgens enkele slachterijen met name de lichtere soorten goed in beeld, maar de wat zwaardere poten worden nu ook redelijk goed gevraagd.

Aanbod kuikenvlees goed weg te zetten

Het aanbod van kuikenvlees is volgens enkele ingewijden niet echt groot van omvang. De opzet van vleeskuikens zoals de PVE deze over februari en maart registreerde lijkt inderdaad wat lager te zijn uitgevallen dan de opzet in de maanden daarvoor. In ieder geval valt het huidige aanbod kuikenvlees zeker nog goed weg te zetten, want er wordt niet op ruime schaal kuikenvlees ingevroren.

Bron: PVE

Veel reacties op marktbericht kuikenvlees week 14/2008

Evenwicht even zoek? - Een te positieve kijk op de markt. Deze reactie kregen we afgelopen week meerdere keren op het bericht over de vleeskuikenmarkt in week 14, met name uit de verwerkende sector. Onze marktbeschouwing van die week was gebaseerd op informatie van een beperkt aantal informanten. Daarbij maakt het uit welke (export)markten betrokkenen met name bedienen. Dit keer heeft het accent inderdaad te veel op de ‘goede markten’ gelegen, terwijl andere de markt juist als stroef ervoeren. (Redactie)

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    R. Gijsbers

    Als men vindt wat men vindt van de analyse moet men dit niet achter de schermen melden en reageren. Hierdoor is het natuurlijk onmogelijk voor een eventuele tegenreactie. Niet echt transparant, democraties en wekt alleen maar argwaan en frustratie op. Als redactie is het natuurlijk goed te luisteren, maar laat je niet (te veel) beïnvloeden door geluiden achter de schermen. Gevoelsmatig zeg ik nu “redactie je hebt je te veel laten leiden door personen die er bij gebaad zijn om de markt negatiever te positioneren dan hij in werkelijkheid is.” Openheid is het credo, dan voorkom je ook zulke reacties. R.G te V.

Of registreer je om te kunnen reageren.