Pluimveehouderij

Achtergrond 9 reacties

Ook 'luxe' legbatterij verboden

Na het verbod op normale legbatterijen voor kippen, doet het kabinet ook verrijkte kooien in de ban.

Deze kooien staan bekend als een iets luxueuzere variant op de gewone legbatterij. Het kabinet heeft vandaag bekendgemaakt dat het verbod begin volgend jaar ingaat. Nederland loopt daarmee vooruit op Europese regels. Kippen mogen straks alleen in kooien worden gestopt die op een kleine volière lijken.

De nieuwe regels voorzien in een overgangsregime voor legkiphouders die al een verrijkte kooi hebben of legkiphouders die nog voor vrijdag verplichtingen waren aangegaan voor een investering in zo'n kooi. Dit laatste dienen ze aan te tonen aan de hand van een verleende of aangevraagde vergunning.

Voor andere legkiphouders heeft het geen zin meer om nu nog te gaan investeren in verrijkte kooien, want voor hen geldt het verbod straks onverkort, aldus het ministerie van Landbouw.

De Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders (NVP) ziet niks in het kabinetsbesluit. "Jammer dat Nederland in Europa voorop gaat lopen op dit gebied'', aldus NVP-voorzitter Ad Kon. "In het regeerakkoord was nog afgesproken dat we Europa zouden volgen. Wij worden nu op achterstand gezet ten opzichte van onze concurrenten in het buitenland. Onze investeringskosten zullen met 10 tot 15 procent per kip stijgen.''

Op dit moment zijn ongeveer dertig pluimveebedrijven voorzien van verrijkte kooien. Andere ondernemingen zijn bezig met de bouw of hebben net een vergunning gekregen voor aanleg. "Voor deze ondernemingen moeten schadeloosstellingen komen'', meent Kon. "Of anders een goede overgangsregeling.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  m.s.beastly

  Eindelijk een stapje in de goede richting.Legbatterijen de wereld uit, te beginnen in NL. Sinds de PvdD in de kamer zit komt er eindelijk wat beweging in de vastgeroeste machinerie die bio industrie heet waarin dieren dingen zijn waar je maar mee kan doen wat je wil. verhoog de voedselproductie, dus geen graan, water, energie meer verspillen maar omzetten in eerlijk voedsel rechtsstreeks voor mensen.

 • no-profile-image

  Dude

  Allemaal doodmaken, die kutboeren

 • no-profile-image

  d

  alles moet groot tegewoordig ik denk dat het beter is dat we nederland ook maar bij onze buren in passen dan hoeven wij niet altijd voorop te gaan

 • no-profile-image

  m.s.beastly

  beste sjeng, van australie tot zweden, overal worden de burgers wakker en willen het dierenleed uitbannen. dus Nederland heeft een hele goede uitstraling en voorbeeld functie wat dat betreft. wist je dat kinderen op school in tranen uitbarsten als ze voor het eerst horen hoe het goedkope eitje tot stand komt. Zijn dat soms ook terroristen?

 • no-profile-image

  sjeng

  Beastly, stomme eikel, jij lijkt wel op dat dom blondje gisteren bij Jenssen, die nog niet wist wat zwaarder was, 1kg veren of 1 kg ijzer. Ban alle kippen uit nederland en de gewone kooien herreizen in het buitenland, waar de kippen echt onder slechte omstandigheden moeten leven.
  Jullie dierrechten terroristen kijken alleen maar in Nederland, omdat jullie hier de schreeuwende minderheid zijn.
  Zorg eerst eens dat in het buitenland (wereldwijd) alles fatsoenlijk geregeld is, dan volgt Nederland vanzelf. Jullie willen van Nederland een groot flora en fauna land maken, vol met kunstmatig geschapen banen waar de een de ander controleert, weer een ander die verbaal uitschrijft, nog een ander die de kliklijn afluisterd die volstaat met tuig als jullie.

 • no-profile-image

  Dierenvriend

  Biologische kippen gaan sneller dood

  Hennen in legbatterijen leven gemiddeld aanzienlijk langer en gezonder.
  Biologische kippen zijn ongezonder dan kippen uit de bio-industrie. Het pluimvee dat vrij rondloopt blijkt vatbaarder voor ziektes.

  Hennen in legbatterijen hebben gemiddeld een aanzienlijk langer en gezonder leven, bevestigt een onderzoek door het ministerie van Landbouw van de Zuid-Duitse deelstaat Beieren. Het pluimvee dat buiten rondloopt, is aan veel meer ziektekiemen blootgesteld die infecties kunnen veroorzaken. Biologische boeren moeten daarom veel meer antibiotica en vaccins gebruiken.

  Uit eerder onderzoek was al gebleken dat het sterftecijfer bij biologische kippen 30 procent hoger ligt dan bij hun gekooide soortgenoten, meldde de Duitse krant Die Welt vrijdag. Scharrelkippen komen tussen biologische kippen en legbatterijkippen in.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Het is een grove schande dat het zo lang heeft moeten duren voordat deze walgelijke dierenmishandeling zal worden gestopt.
  Nog schandaliger is het dat zij die zich op deze manier hebben verrijkt ten koste van dierenwelzijn, nu ook nog eens schadevergoeding gaan krijgen.
  Of beter gezegd een beloning voor misdadig gedrag ...bah ....bah ...en nog eens bah.

 • no-profile-image

  geen kippenboer

  Wakker dier, soms slootwater gedronken? En over verrijken gesproken; het is de consument die zich heeft verrijkt omdat hij niks wil betalen voor het eitje en zo heel veel geld uitspaart. Wedden dat als een eitje een euro per stuk kost, met als voorwaarde dat de legkip iedere dag geaaid wordt, alle kippenboeren de hele dag legkippen staan te aaien. De consument bepaalt indirect het welzijn van de kip en niet de kippenboer.

 • no-profile-image

  huilend

  Beastly, begin eens bij het begin en schud jouw idool Thieme eens goed wakker. Hoeveel arme beestjes in dit land moeten iedere dag drinken uit sloten die vervuild zijn door riooloverstorten en lozingen door de industrie. En hoeveel mutaties vinden er in de natuur plaats omdat ze noodzakelijkerwijs de afvalstoffen waarmee ook Thieme 's avonds de schmink van het gezicht afveegt moeten drinken. En de residuen van de pil, die denk ik ook door leden van jouw clubje wordt gebruikt, waardoor beestjes ongewenste veel hormonen binnenkrijgen. Want ook dit zit in dit "zuiver natuurlijk drinkwater" voor de arme beestjes.
  Leg die arme, in tranen uitbarstende kindertjes, eens uit welke troep die door burgers, en dus ook door jullie leden, "onzichtbaar" wordt gedumpt in de natuur. En leg ze eens uit dat hiermee deze arme beestjes hun dorst moeten lessen.
  Wedden dat de traantjes weg zijn en ze een hééél vies gezicht trekken. Ook naar jou.
  Jullie hebben wel een grote mond, maar doe hier maar eens iets aan. Want dit is ook jullie troep!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.