Pluimveehouderij

Achtergrond

NCD diep in Duitsland

Productschap: NCD-uitbraak Zuid-Duitsland niet direct zorgelijk.

De uitbraak van NCD (pseudovogelpest) op een bedrijf met meerdere soorten pluimvee in Zuid-Duitsland is volgens Henk Hulsbergen van het productschap PPE niet direct reden voor bezorgdheid. Dit gezien de afstand tussen Zuid-Duitsland en Nederland en de bescherming die de Nederlandse pluimveestapel door de verplichte vaccinatie heeft tegen NCD. Wel is het van belang dat bij handelsverkeer met bedrijven in de omgeving extra voorzichtigheid in acht wordt genomen, zo benadrukt Henk Hulsbergen. Ook toont de uitbraak in Zuid-Duitsland aan dat het NCD-virus nog altijd rondzwerft in Europa en dat consequent vaccineren tegen NCD noodzakelijk blijft.

NCD-uitbraak bij Prenzing

De Duitse overheid heeft de uitbraak van NCD op 23 april 2008 gemeld aan de OIE, de Wereldorganisatie voor Diergezondheid. Het getroffen bedrijf ligt in de buurtschap Prenzing bij het dorp Ering. Ering ligt ongeveer 45 km ten zuidwesten van Passau, vlak aan de grens met Oostenrijk.
Op het besmette bedrijf werden 142 kippen, 26 ganzen, 70 eenden, 7 kalkoenen en 306 duiven gehouden. Dertig duiven zijn aan NCD doodgegaan. Bij de overige diersoorten zijn geen klinische verschijnselen geconstateerd.

- op agd.nl: NCD in Beieren

Foto

Wim Wisman

Of registreer je om te kunnen reageren.