Pluimveehouderij

Achtergrond 365 x bekeken

AVEC tegen chloreren kip

AVEC keert zich tegen import gechloreerd pluimveevlees.

De federatie van de Europese pluimveevleesindustrie AVEC verzet zich tegen een opheffing van het EU-importverbod op de invoer van (gechloreerd) Amerikaans pluimveevlees.

Hiermee reageert AVEC op het pleidooi van eurocommissaris Günter Verheugen (Industrie) om het tien jaar geleden doorgevoerde invoerverbod juist op te heffen, om de handelsrelatie met de Verenigde Staten te verbeteren.

AVEC-voorzitter Paul Heinz Wesjohann stelt dat er nog te veel informatie ontbreekt om de risico's goed te kunnen beoordelen. „We zullen niet aanvaarden dat het imago van de Europese pluimveesector schade oploopt door de opheffing van het invoerverbod”, zo zegt Wesjohann. De AVEC-voorzitter wijst erop dat het EU-beleid juist een strikst voedselveiligheidsbeleid voorstaat. „Met onze productiemethode is het helemaal niet nodig kippenvlees onder te dompelen in een chloorbad om microbiologische besmettingen te voorkomen. Als Europa vlees toelaat dat zo'n behandeling heeft ondergaan, gaat het regelrecht in tegen zijn eigen regels”, aldus Paul Heinz Wesjohann.

Günter Verheugen: importverbod gechloreerde kip opheffen

Voedselagentschap EFSA: geen resistentie door gechloreerd vlees

Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca tegen toestaan import

PVE: consument wil geen gechloreerd vlees

Persbericht PVE: PVE tegen decontamatie pluimveevlees


aanvulling 9 april: Verburg kaart import met chloor ontsmet pluimveevlees aan bij Fischer Boel

Albert Papenburg

Of registreer je om te kunnen reageren.