Pluimveehouderij

Achtergrond

AI springt richting Seoul

Zuid-Korea vreest verspreiding van vogelgriepvirus H5N1.

Zuid-Korea heeft de uitbraken van vogelgriep niet onder controle. Sinds begin april 2008 zijn er diverse bevestigde H5N1-uitbraken en Korea meldde dinsdag 15 april 2008 vier nieuwe verdenkingen van vogelgriep (H5). Een van de verdenkingen bevindt zich bovendien dicht bij de hoofdstad Seoul, op een pluimveebedrijf in Pyongtaek, zo’n 60 km van de hoofdstad. Dat maakt de Koreaanse overheid zeer bezorgd, want eerdere H5N1-uitbraken beperkten zich nog tot de provincies Noord- en Zuid-Jeolla (ook wel: Cholla) in het zuidwesten van Zuid-Korea, zo'n 320 km verwijderd van Seoul.

Het Koreaanse ministerie van Defensie meldde op woensdag 16 april 2008 dat extra troepen worden ingezet om te helpen bij de bestrijding van de vogelpest. De extra soldaten zullen vooral worden ingezet om te helpen bij de ruimingen. Dit besluit volgde nadat de regering de op een na hoogste staat van waakzaamheid had afgekondigd.
Defensie heeft 23 quarantaine- en inspectieposten opgezet op diverse plekken in de provincie Noord-Jeolla, met name ook in het Gimje-district, waar de H5N1-uitbraken het ernstigst zijn.

Koreaanse gezondheidsbeamten vrezen dat de uitbraken van H5N1 alleen al in het Gimje-district tot de ruiming van meer dan 2 miljoen kippen en eenden kan leiden. In 2003 zijn 5,6 miljoen kippen en eenden geruimd bij de ernstigste vogelgriepuitbraak in Zuid-Korea tot nu toe.

Verkoop kip gekelderd

De Zuid-Koreaanse pluimveesector heeft zwaar te lijden onder de nieuwe uitbraak. De verkoop van kippenvlees is de afgelopen dagen met 60procent gedaald.

AI-meldingen bij OIE, de wereldorganisatie voor diergezondheid OIE

Aanvulling 20 april 2008:
Sinds begin april 2008 zijn in Zuid-Korea 4,85 miljoen kippen en eenden geruimd om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan, zo meldde het Koreaanse landbouwministerie zondag 20 april 2008. 25 boerenbedrijven zijn getroffen door de vogelgriep, in alle gevallen gaat het om de AI-variant H5. In hoeveel gevallen het gaat om het hoogpathogenen subtype H5N1 is nog niet bekend, zo meldt een woordvoerder van het Koreaanse landbouwministerie: „De eenvoudige testapparatuur die we nu in het veld gebruiken kan aantonen of het om aviaire influenza gaat, maar kan niet het subtype vaststellen. Wanneer we een uitbraak aantonen, geven we voorrang aan het ruimen en niet aan het testen.” De woordvoerder spreekt berichten tegen als zou het bij alle AI-uitbraken in Zuid-Korea gaan om H5N1.

Albert Papenburg

Of registreer je om te kunnen reageren.