Pluimveehouderij

Achtergrond 171 x bekeken

Week 13: eiermarkt blijft teleurstellen

De NOP-richtprijs noteerde opnieuw forse dalingen in de eierprijs. Vooral de witte kooi-eieren moesten een flinke veer laten.

Opnieuw geeft de eiermarkt reden tot teleurstelling, zo melden ook de PVE.

Pakstations oordelen verschillend

Het beeld op de Nederlandse eiermarkt is deze week wisselend. Er zijn enkele pakstations die niet echt te spreken waren over de interesse van de retailers en kwalificeerden de bestellingen als ronduit matig, in een enkel geval zelfs als slecht. Enkele andere pakstations vonden het volume van de herbevoorrading na Pasen nog best wel meevallen, maar bevestigden wel de neerwaartse tendens op de eiermarkt.

Dalende eierprijzen

De neerwaartse tendens op de eiermarkt betreft vooral de ontwikkeling van de eierprijzen, want deze lijken over de hele week bezien toch weer wat te dalen. Het is goed te merken dat de interesse in witte eieren sterk is afgenomen, want de prijzen van de witte eieren trekken weer naar de prijzen van de bruine eieren toe.

Eiproductenindustrie: veel uit Oost-Europa

De eiproductenindustrie is nauwelijks in beeld. Aangezien de eierverwerkers de eiervoorraden toch redelijk op peil hebben, dringt de vraag zich op of de eiproductenindustrie nu zelf afzetproblemen heeft, of dat de eieren elders worden afgenomen. Navraag leerde dat de eiproductenindustrie ook nogal wat eieren uit Oost-Europa importeert, vooral uiteraard vanwege de prijs.

Goede eierexport naar derde landen

Een licht positieve uitzondering op de eiermarkt is de eierexport naar derde landen. Een aantal derde landen komt vanwege de dalende tendens bij de eierprijzen steeds meer in beeld. Dit betreft dan meestal de lichte of medium kooi-eieren.

(bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.