Pluimveehouderij

Achtergrond 191 x bekeken 3 reacties

Week 13: basiscontractprijs omhoog

Het beeld op de markt van kuikenvlees oogt nog immer positief. Dat was voor het eerst sinds heel lange tijd ook weer eens te merken aan een stijgende basiscontractprijs, die ging van 77,5 cent naar 78 cent.

Goede consumptie kuikenvlees

In de dagen voor de Pasen was de vraag naar vers kuikenvlees in het binnenland en vanuit de meeste Noordwest-Europese landen zonder meer goed en ook direct na Pasen lijken de bestellingen op niveau te blijven. Dat zou dus betekenen dat het met de consumptie van kuikenvlees wel goed zit.

Hoog kuikenaanbod, weinig voorraadvorming

Het kuikenaanbod is wel redelijk groot van omvang, maar vanwege de goede vraag valt dit prima weg te zetten en er worden daarom zeker geen grote voorraden aangelegd.

Redelijk goede vraag kuikendelen

Dat er geen grote voorraden kuikenproduct worden aangelegd komt ook door de redelijk goede vraag naar bevroren kuikendelen, zoals poten en bouten. Ook de vraag naar vleugels vanuit het Verre Oosten is goed, maar enkele weken terug werd al gemeld, dat vanwege de uitstekende versvraag er nauwelijks voldoende vleugels voor het bevroren circuit beschikbaar zijn en dat lijkt voor dit moment nog steeds te gelden.

Filetafzet naar VK qua prijs nog moeilijk

Er zijn uiteraard ook wel enige minpuntjes, want de afzet van filet op het Verenigd Koninkrijk blijft problematisch. Qua volume is er geen probleem, maar de hoofdprijs wordt hier zeker niet gehaald. Dit ondanks het feit dat de consumptie van kuikenvlees in het algemeen in het VK de afgelopen tijd weer wat is aangetrokken en dit vooral in de bestedingen tot uiting kwam.

Zorg over gechloreerd pluimveevlees

Daarnaast werd duidelijk dat de pluimveevleessector zich grote zorgen maakt over een mogelijk op handen zijnde toelating van Amerikaans gechloreerd pluimveevlees in de EU. Bij een toelating zullen met name de afnemers in Oost-Europese (EU-)landen zich mogelijk afwenden van EU-kuikenvlees en kiezen voor goedkope kuikendelen uit de VS, zeker gezien de huidige koers van de dollar/euro. Volgens sectorgenoten moet alles in het werk gesteld worden om toelating van het gechloreerde pluimveevlees te voorkomen vanwege het huidige belang dat veel Nederlandse leveranciers hebben bij de export van producten als kuikenbouten naar (Oost-)Europese EU-landen.

Schrikt het de consument niet af?

Ook is er de zorg dat toelating van gechloreerd pluimveevlees uit de VS nadelige effecten kan hebben op de consumptie van pluimveevlees. Niet uit te sluiten valt dat consumenten die iets in de media over het chloreren van kuikenvlees lezen, bij een volgend verbruiksmoment last van hun verbeelding krijgen en denken dat men zelfs chloor ruikt. En de consument gaat zich echt niet afvragen of dit nu kuikenvlees uit de Verenigde Staten dan wel uit de EU is. Het resultaat zou dan wel eens kunnen zijn dat de consument een volgende aankoop van kuikenvlees gewoon uitstelt.

Voorjaar: meer vraag, meer aanbod

Ondanks de zorgen over gechloreerd pluimveevlees lijken voor de komende periode de seinen helemaal op groen te staan, want zodra het voorjaar losbarst, zal ook de consumptie van kuikenvlees verder kunnen oplopen. Het aanbod kuikenvlees lijkt de komende periode zeker niet minder te worden, want de opzet lag in januari en ook februari 2008 op een redelijk hoog niveau. In februari ligt de opzet van vleeskuikens vanwege de korte maand, meestal op een wat lager peil dan in de overige maanden van het jaar. Volgens voorlopige cijfers lijkt de opzet in februari 2008 echter ruim boven de opzet van die maand in andere jaren uit te komen.

Weinig effect prijzenslag verwacht

De ophanden zijnde prijzenslag in de supermarkten lijkt aan het pluimveevlees voorbij te gaan. Niet dat er geen acties met kuikenvlees gevoerd zullen worden, maar dit doet men eigenlijk al met de regelmaat van de klok gedurende het gehele jaar en dit zal dus weinig effect sorteren op de consumptie van pluimveevlees.

Tevreden over kuikenmarkt

Samenvattend: hoewel de kwestie van gechloreerd kuikenvlees de sector zorgen baart, is men over het huidige marktbeeld toch wel behoorlijk tevreden.

(bron: PVE)

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bezorgde mederwerker

  De berichtgeving hier over het toelaten van gechloreerd pluimveevlees is nogal eenzijdig belicht. Ik vind het een veel groter probleem dat ze in de VS in de slachterijen (en in de keten) er een zooitje van kunnen maken bacteriologisch gezien, en kunnen herstellen door er wat chloor over heen te gieten. We zijn in Nederland (en in Euroopa) goed bezig om ziektekiemen als Salmonella uit de keten te bannen. Dit kost veel geld en energie, maar we maken er wel een goed en gezond produkt door. Het beleid wat dit ondersteund wordt door toelating van gechloreerd vlees compleet ondermijnt. Dat staat mij erg tegen. Laten ze in de VS maar aantonen dat ook zij salmonella uit de keten weren. dan kan het wat mij betreft wel toegelaten worden.

 • no-profile-image

  broedei

  De markt voor slachtkuikens is leeg.
  Eergister werd mij door een mester verteld dat Storteboom de prijzen over de gehele linie met 0.015 cent verhoogd.
  Hetgeen een noodgreep is, om nog te trachten de komende maanden enigsinds voldoende kuikens te krijgen op de slachterij.
  Het aantal broedeieren slinkt meer en meer. Het aantal kuikens uit de eieren ook. Moederdierkoppels zitten te lang en het voorjaar komt aan. De vraag naar kuikensvlees zal naar het nu lijkt, vanwege een vroeg voorjaar snel stijgen.
  De produktie draait totaal overspannen op de top.
  Ik denk niet dat het de komende weken bij een half centje blijft.
  Collega mesters, toom u tervreden met een paar dagen later opzet en uw inkomen zal de komende tijd fors stijgen

 • no-profile-image

  J.P. Bierema

  Broedei uit broedeicity, bedoel je € 0,015 of 0,015 cent. Dat laatste hoop ik toch niet want dan maken ze je blij met een dooie mus.
  En de eerste lijkt ook heel wat maar de ervaring leert dat genoemde slachterij de kuikens nogal vaak eerder uit het hok haalt dan waar de mester op had gerekend en dan is die 1,5 cent ook maar een fooi in tegemoetkoming.

Of registreer je om te kunnen reageren.